Hakeri su se počeli specijalizirati za ‘plaćeničku’ krađu poslovnih tajni

Autor: M.S.

Teškoćama u obrani od takvih kradljivaca doprinosi i razvoj mobilne telefonije, odnosno smart-phoneovi, kao i broj laptopa u opticaju, kojima se zaposlenici s visokim ovlaštenjem u nekoj tvrtci služe daleko od zaštite koju uživaju spojeni na mrežu korporacije.

Tvrtka koja se specijalizirala za proizvodnju programa za računalnu sigurnost, McAfee, istražila je razinu nesigurnosti u dijelovima računalnih sustava i paketima podataka, te došla do zaključka da su se neki hakeri počeli specijalizirati u krađi podataka iz korporativnih mreža.

Hakeri tako preprodaju podatke o poslovnim tajnama, izvješćima o razvoju i izvornim kodovima programa informatičkih tvrtki.

– Cyber-kriminalci ciljaju informacije ovisno o tome što traže njihovi klijenti – rekao je za BBC Raj Samani, šef McAfeeja za Europu. Naravno, korporativne informacije se tu i tamo nađu u paketima podataka do kojih maliciozno nastrojene ‘IT-individue’ dolaze podvaljivanjem virusa i trojana, no sad se takvi podaci ciljaju, a za njih postoji i spremno tržište.

Također, takvim se lopovima teško ulazi u trag jer ponekad samo kopiraju podatke, te ih ne uzimaju. Teškoćama u obrani od takvih kradljivaca doprinosi i razvoj mobilne telefonije, odnosno smartphoneovi, kao i broj laptopa u opticaju, kojima se zaposlenici s visokim ovlaštenjem u nekoj tvrtci služe daleko od zaštite koju uživaju spojeni na mrežu korporacije.

I kao da to nije dovoljno, tu je i sve popularniji ‘cloud-computing’, odnosno odustajanje od pohranjivanja podataka na nekom od zaštićenih servera tvrtke. Ipak, to uvelike olakšava pristup informacijama korisnicima, no i elektroničkim kriminalcima, s obzirom na diskutabilne kanale kojima se podaci ponekad u tim slučajevima kreću.

Stoga će tvrtke morati podrobnije kontrolirati tko sve ima pristup određenim podacima ili se, u protivnome, suočiti s eventualnim gubitkom povjerenja svojih klijenata i privlačenje pozornosti regulatornih agencija.




Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.