Google najavljuje WebP, novi slikovni fromat

Autor: P.R.

WebP (izgovara se kao engleska riječ weppy) bi trebao reducirati veličinu dokumenta za 40% u odnosu na JPEG format. To bi trebalo ubrzati skidanje podataka s web stranica i smanjiti eventualne probleme u mrežnom povezivanju.

Google je odlučio pomaknuti granice interneta i razviti slikovno formatiranje u WebP-u formatu, ostavljajući za sobom JPEG u prašini, piše portal Digital Trends.

WebP (izgovara se weppy) bi trebao reducirati veličinu dokumenta za 40% u odnosu na JPEG format. To bi trebalo ubrzati skidanje podataka s web stranica i smanjiti eventualne probleme u mrežnom povezivanju.

– Većina današnjih slikovnih formata na webu su nastali prije više od jednog desetljeća i temelje se na tehnologiji iz toga razdoblja. Inženjeri u Googleu pokušali su pronaći brži put od onog koje zasada nudi JPEG, istovremeno zadržavajući kvalitetu i rezoluciju – objasnio je Richard Rabbat, menadžer u Googleu, razlog nastajanja WebP-a, koji bi trebao značajno smanjiti veličinu slika u bajtovima na webu i omogućiti web stranicama da se otvaraju brže nego ikad prije.

Google ulaže sve napore kako bi što prije ostvario novitet u svijetu interneta koji, prema nekim nagađanjima, možemo u podršci Chromea očekivati za nekoliko tjedana.

Autor:P.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.