Fujitsu konstruirao plišanog medu robota za pomoć djeci i starijima

Autor: Hina/AFP

U predjelu glave, tijela i udova ugrađeni su mu posebni senzori, koji medvjediću-robotu omogućuju vizualnu analizu svih pokreta oko njega.

Znanstvenici japanske korporacije Fujitsu izumili su robotiziranog plišanog medvjedića, velikih crnih očiju i simpatične vanjštine, koji bi trebao poslužiti kao društvo osobama treće životne dobi i pomoći u odgoju djece.

– Ovo je naš prijedlog, a svrha mu je vrlo humana, jer bi se medvjedić mogao koristiti u staračkim domovima ili školama – objasnio je novinarima jedan od znanstvenika iz Fujitsua.

Elektronički je medvjedić još u fazi prototipa i nema naziva, no znanstvenici su dovršili rad na njegovim pokretima, zvukovima koje proizvodi, pogledu i ‘ponašanju’, koje odmah izaziva povjerenje. Ne zamjećuje se da je na vrhu njegove njuške ugrađena kamera, ima i treće oko koje registrira prisutnost ljudi te na njihovo ponašanje odgovara adekvatnom mimikom. U predjelu glave, tijela i udova ugrađeni su mu posebni senzori, koji medvjediću-robotu omogućuju vizualnu analizu svih pokreta oko njega kao i mogućnost reakcije na kontakt s osobom koja ga dodiruje. Dovoljno je, primjerice, da dijete medvjedića uzme u naručje, nakon čega se ‘nježna životinjica’ stisne uz njegov obraz.

Autor:Hina/AFP
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.