FOTO: Skok s visine od 36 kilometara za proboj zvučnog zida

Autor: G.R.

Jednom kada čahura dosegne visinu od 36,5 kilometara, Felix Baumgartner otvoriti će vrata i iskočiti u povijest.

Ukoliko vam padne na pamet iskočiti iz aviona pri visini od 36,5 kilometara i pritom probiti zvučni zid, trebat će vam jako kvalitetno odijelo.

Austrijski sportski padobranac, Felix Baumgartner, pokrenuo je suradnju s kompanijom koja proizvodi svemirska odjela za astronaute. Austrijanac se nada da će mu super kvalitetno odijelo pomoći da izvede rekordni skok, u sklopu projekta Red Bull Stratos, te da će zajednička suradnja dovesti i do budućih, još kvalitetnijih, odjela za astronaute.

Rekord star 50 godina, iznosi 31 kilometar nadmorska visine

Baumgartner, poznat po svakakvim ekstremnim pothvatima, kao što je prelazak engleskog kanala u slobodnom padu s upotrebom karbonskog krila, ili skok sa najviše zgrade svijeta, sad će se popeti u stratosferu u kapsuli koju će nositi balon od helija. Jednom kada kapsula dosegne visinu od 36,5 kilometara, ovaj zaljubljenik u ekstremne sportove, otvoriti će vrata i iskočiti van.

Felix Baumgertner
i Joseph Kittinger

Trenutni rekord u takvoj vrsti skoka drži umirovljeni pukovnik američkih zračnih snaga, Joseph Kittinger, koji je još 1960. godine, iskočio pri visini od 31 kilometra nadmorske visine. U nadi da će srušiti ovaj velebni rekord, Baumgartner je potražio pomoć oko odijela kod najvećih stručnjaka. Zamisao je da se napravi što sigurnije odijelo, koje bi smanjilo rizik, ukoliko dođe do nenadanih problema na ogromnim visinama.

Odijelo će izraditi kompanija David Clark, koja je i Kittingeru pomagala prije 50 godina, a osim toga je poznata i po izradi odjela za astronaute. Ovo super razvijena uniforma stvara umjetnu atmosferu koja pomaže pilotu da preživi u situacijama koje bi inače bile smrtonosne.




Pritisak je takav da krv doslovce ‘kuha’ u organizmu

Kompanija David Clark

Drugi problem s kojim će se Baumgartner suočiti je ograničeni manevarski prostor. Naime, da bi probio zvučni zid, Austrijanac će morati mijenjati svoj položaj tijekom slobodnog pada. Odijelo koje će David Clark izraditi, dati će skakaču više fleksibilnosti prilikom skoka, a do sad je testirano na visini od 7,5 kilometara nadmorske visine, u tunelima vjetra, kao i u komorama s niskim pritiskom.




Na visini s koje će Austrijanac skočiti, temperature dosežu i do minus 50 celzijevih stupnjeva, a pritisak je takav da lako može doći do plućne embolije, koje će Baumgartnera ubiti ukoliko odijelo ne ispuni svoju zadaću. Naime, embolija se javlja već na 19 kilometara nadmorske visine, ali pri visini od 36,5 kilometara toliko je opasna da se mjehurići plina odmah stvaraju u organizmu, u tolikoj mjeri da krv doslovce ‘kuha’.

Nikada u povijesti čovjek nije u slobodnom padu probio zvučni zid, ali smatra se da bi osoba koja padne iz aviona, doduše nenamjerno, probila granicu zvuka.

Autor:G.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.