Firefox prestigao Internet Explorer

Autor: D.G.

Gubitak vodeće pozicije objašnjen je dogovorom Europske komisije i Microsofta koji je od ožujka prošle godine europskim korisnicima Windowsa ponudio izbor između 12 pretraživača, a ne kao do sada samo Internet Explorer.

Internetski pretraživač Firefox kojeg razvija tvrtka Mozilla u Europi je prestigao Microsoftov Internet Explorer.

U prosincu je Firefox zauzeo 38,1-postotni udjel na europskom tržištu internetskog pretraživanja, dok je Explorerov udio pao na 37,5 posto. Google Chrome je zabilježio snažan rast korisnika te je zauzeo 14,6 posto tržišta, nakon što je u prosincu 2009. bilježio udjel od 5,1 posto.

– Ove promjene na tržištu događaju se jer Chrome ‘krade’ udjel od Internet Explorera, dok Firefox samo zadržava svoj postojeći udjel – naveo je u svojoj analizi rezultata Aodhan Cullen, izvršni direktor u tvrtki StatCounter, prenosi Reuters.

Tržišni udjel u EU

Firefox 38,1 %.

Explorer 37,5 %

Chrome 5,1 %

Gubitak vodeće pozicije na jednom tako velikom tržištu Cullen objašnjava dogovorom Europske komisije i Microsofta koji je od ožujka prošle godine europskim korisnicima svojeg operativnog sustava Windows ponudio izbor između 12 pretraživača, a ne kao do sada Internet Explorer.




Na globalnoj razini Explorerov udio u prosincu je skliznuo na 46,9 posto, Firefoxov je iznosio 30,8, a Chrome je držao 14,9 posto tržišta.

Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.