Facebook unajmio PR tvrtku da izmišlja laži o Googleu

Autor: V.T.

Pakleni plan društvene mreže pao je u vodu jer je bloger koji je trebao odraditi prljavi posao odbio ponudu, a cijelu je e-mail prepisku javno objavio.

Čini se da je rivalstvo između Facebooka i Googlea, koje traje već duže vrijeme, poprimilo sasvim novi oblik. Naime, glasnogovornik društvene mreže Facebook potvrdio je optužbe kako je tvrtka platila jednoj PR agenciji da širi priče protiv Googla diljem medija i da time potakne istragu optužbi kako Google narušava privatnost korisnika.

Za ovaj su prljavi posao unajmili ni manje ni više nego jednu od najboljih svjetskih tvrtki za odnose s javnošću Burson-Marsteller čiji su čelni ljudi ponudili bloggeru Christopheru Soghoianu, koji piše blogove o sigurnosti na internetu, da dobro istraži Googleova pravila sigurnosti. U zamjenu za ove ‘usluge’, oni bi njemu omogućili da svoje tekstove objavljuje na utjecajnim web-stranicama kao što su The Huffington Post i The Washington Post. Također, ponudili su mu i pomoć u pisanju tekstova, a cijeli je poslovni aranžman zabilježen u e-mail dopisivanju. U jednom od mailova napisano je čak i kako ‘Amerikanci moraju biti svjesni da Google prodire duboko u njihove privatne živote i to bez njihove dozvole’.

Cijeli je ‘pakleni plan’ pao u vodu jer je Soghoian odbio ovu ponudu, a cijelu je e-mail prepisku javno objavio. Iako u početku nije bilo jasno koja je tvrtka angažirala Burson-Marsteller, portal The Daily Beast suočio je Facebook sa svojim dokazima, te je uslijedilo i priznanje, ali i pokušaj opravdanja.

Iz Facebooka se, naime, pravdaju kako su Burson-Marsteller htjeli angažirati iz dva dovoljno jaka razloga: oni zaista vjeruju da Google čini neke nedozvoljene stvari unutar društvenih mreža čime narušava privatnost korisnika, ali, što smatraju još važniji, i zato što vjeruju da Google koristi i podatke koje su prikupili o korisnicima Facebooka.

Google još nije komentirao ovaj incident.

Autor:V.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.