fbpx

Danas stižu prve informacije o iPhone OS 4.0

Autor: M.B.

Igre oko Appleovih softwarea ne prestaju, naime nakon što je probijen kod za iPad, svi korisnici koji su imali napravljen jailbreak te instalirali OS 3.1.3. za iPhone sa strepnjom iščekuju novu inačicu softwarea 4.0 koja bi trebala stići danas u 10 sati po Pacifičkom vremenu.Dali se radi o nadogradnji za 3G i 3GS ili je riječ o softwareu za novi model četvrte generacije, biti će poznato tokom dana.

Brojna su nagađanja o prirodi i porijeklu alata za probijanje zaštite na Appleovim gadgetima. Pitanje o kojem ljubitelji proizvoda iz radionice Stevea Jobsa dugo polemiziraju je, da li su dotični alati plod službene politike Applea koji ih pušta u javnost preko anonimnih programera, ili rezultat genijalnosti hakera zanesenih snom o slobodnom internetu. Naime, probleme brojnih korisnika piratskih aplikacija nedavno je uzrokovala nadopuna softvera 3.1.3.

Konkretno radi se o novoj nadopuni iz Applea, koja je izišla kratko prije prezentacije iPada i koja prilikom nadgradnje softvera korisnicima briše sve nelegalno instalirane aplikacije. Također uzrokuje im još i veći problem s činjenicom da je gotovo pa u potpunosti nemoguće softvera vratiti na prethodnu verziju te ponoviti, ono što se od milja naziva jailbreak. Naime moguće je, ali samo na 3G, dok je na 3GS (gotovo) nemoguće. Proces je veoma dug i kompliciran te ni približno jednostavan kao s blacra1nom. Postoje mogućnosti uz pomoć Pwnage Tool za iPhone OS 3.1.3 no on je za Mac korisnike, također “unlockerteam” je izbacio i svoj alat no on se plaća te je ukoliko je vjerovati feedbacku korisnika itekako upitan. Brojni drugi programeri koji su to do sada radili uglavnom su objavili na svojim stranicama da se neće time baviti, jer krajem lipnja ionako dolazi iPhone četvrte generacije. Jedan od logički najčišćih zaključaka koje nude internetski forumi jest da, Apple namjerno pušta jailbreak alate kada puštaju gadget u distribuciju jer im to osigurava velike profite na hardveru i podiže im popularnost te je uz to i poticaj mlađoj generaciji bez kreditnih kartica, da izaberu njihov gadget umjesto nekog od drugog proizvođača. No lako je moguće da se situacija pred kraj mijenja, jer je nelogično očekivati da će dvije godina nakon predstavljanja iPhonea treće generacije prodaja ići jednako dobro, te je lako moguće da je menadžment kompanije osjetio mogućnosti veće zarade na AppStore servisu. Sumnje u ovakav ‘urotnički scenarij’ pobuđuje činjenica da je zaštita za iPad probijena niti 24 sata nakon njegove premijere, dok za iPhone/iPod sa softwareom 3.1.3 nije već tjednima, iako se softver pojavio prije iPada što bi nas logičkim slijedom navelo na razmišljanje da ima i slabije razvijenu zaštitu.

Nagađanja su da će softver 4.0 izaći u više verzija posebno za svaki model iPhonea te iPod toucha, a ono što sve veseli jest pretpostavka da bi uz njega se poboljšale performanse uređaja, odnosno veći takt rada procesora, dulje trajanje baterije, a moguće i da se iskoriste mogućnosti Broadcomova čipa u cilju korištenja FM radija koji je do sada bio softverski zaključan. Naravno da sve gore navedeno korisnike koji su ne znajući što ih čeka instalirali 3.1.3 ostavlja u nadi da će sa sotver 4.0 uz mnoge novitete ponovno moći vratiti sve brižno sakupljane piratske aplikacije.


Autor:M.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.