CPU budućnosti goni računala 20 puta brže od standardnih procesora

Autor: M.S.

Ne samo da je procesor brži od bilo čega sličnog što trenutačno postoji na svijetu, čak je i štedljiv - usprkos brzini troši jako malo struje, te je time i ekološki povoljan.

Znanstvenici su stvorili procesorsku jedinicu za koju tvrde da je 20 puta brža od bilo kojeg procesora koji se ugrađuje u stolna računala. Čip je sačinjen od čak 1,000 jezgri, za razliku od najbržih procesora današnjice koji imaju od dvije, pa do 16 jezgri.

No ne samo da je procesor brži od bilo čega sličnog što trenutačno postoji na svijetu, čak je i štedljiv – usprkos brzini troši jako malo struje. Sve je bazirano na čipu službenog naziva ‘Field Programmable Gate Array’ (FPGA), koji se sastoji od milijuna tranzistora, kao i svaki drugi čip. No FPGA je vrlo programabilan, kako mu i samo ime kaže, a korisnici mogu modificirati funkcije njegovih tranzistora, dok su one drugdje tvornički postavljene.

Tako je dobiven čip koji može pogoniti 1,000 odvojenih procesorskih jezgri, svaku sa svojom zasebnom, ako je potrebno, funkcijom. To što ovakvu konstrukciju čini brzom je mala količina memorije dodijeljene svakoj jezgri, te procesor može ‘prožvakati’ oko pet gigabajta podataka u sekundi, piše Daily Mail.

Kako je rekao Dr. Wim Vanderbauwhede sa Sveučilišta u Glasgowu, gdje je čip i izrađen, FPGA čipovi se ne koriste u standardnim računalima jer ih je teško programirati. Ipak, naglašava da imaju golemu procesorsku moć, i male energetske potrebe.

– Ovo je još vrlo rana faza rada gdje pokušavamo demonstrirati podesiv način za programiranje FPGA-ova kako bi se njihov potencijal u budućnosti mogao šire upotrijebiti u informatici i općenito elektronici – zaključio je Vanderbauwhede.

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.