imago/Aleksandar Djorovic/Guliver Image

‘ZNAO SAM POJESTI POLA JANJETA I ONDA SVE ŠOKIRATI’! Kako je proslavio Jugoslaviju, a onda mu se dogodila životna tragedija

Autor: Andrija Kačić Karlin

Slobodan “Boba” Živojinović bivši je srpski profesionalni tenisač koji se natjecao za SFR Jugoslaviju. Prvi Srbin koji je napravio značajniji rezultat, a dok su Hrvati “kolo vodili”.

Svoj najviši pojedinačni plasman na ATP ljestvici ostvario je 26. listopada 1987. kada je postao 19. tenisač svijeta. Živojinovićev najzapaženiji Grand Slam rezultat su dva polufinala. Kao nepostavljeni igrač na Australian Openu 1985. nezaboravno je pobijedio Johna McEnroea u četvrtfinalu u pet setova da bi došao do polufinala (gdje je izgubio u dva seta od Matsa Wilandera). Sljedeće godine, u polufinalu Wimbledona 1986., opet kao nepostavljeni igrač, gubi od Ivana Lendla u meču od pet setova.

Tijekom svoje karijere skupio je ukupni pojedinačni rekord od 150 pobjeda i 138 poraza. Puno uspješniji bio je u konkurenciji parova gdje je s Andrésom Gómezom osvojio US Open 1986. godine. Iste godine osvojio je još tri turnira. Bio je svjetski broj 1 u igri parova 8. rujna 1986. godine.

Prvi Srbin u teniskoj eliti

Boba je rođen 23. srpnja 1963. u Beogradu. Odrastao je na Karaburmi, a tenis je počeo igrati s četiri godine. Roditelji su mu držali restoran u sklopu teniskog kluba i održavali teren koji se tamo nalazio, pa ne čudi što je od malih nogu bio vezan za reket. Kao 12-godišnjak postao je prvak Srbije, a kasnije i Jugoslavije. Sa 17 godina smatran je jednim od najboljih juniora svijeta.

Boba Živojinović 1981. godine je imao sjajnu seniorsku karijeru, bio je 19. na svjetskoj ljestvici u pojedinačnoj i 1. u konkurenciji parova. Odigrao je više od 250 utakmica i ostvario 150 pobjeda.

Osvojio je dva naslova, u Houstonu (1986.) i Sydneyju (1988.), a dvaput je stigao do polufinala Grand Slama. Godine 1985. pobijedio je legendarnog Johna McEnroea u četvrtfinalu Australian Opena, a sljedeće godine stigao je do polufinala Wimbledona, što mu je najveći uspjeh u karijeri.




U intervjuu za “Vice” 2017. Boba se prisjetio čuvenog četvrtfinala Australian Opena, kada je izbacio iz ritma slavnog Johna McEnroea.

“McEnroe je vrlo inteligentan, kad je osjetio da ga imam i da preuzimam meč, odlučio me dekoncentrirati. Išao je kod suca, bunio se, svađao se s njim… Nisam htio biti dio tog showa”, počeo je Boba i nastavio:

‘Ako dobro pojedeš, dobro ćeš i igrati!’

“Izašao sam s terena i uzeo sendvič da nešto pregrizem. Bilo je super, uzmem stolicu, sjednem i podignem noge… Bio sam gladan, igrali smo se dugo. Neki Australac iz publike ponudio mi je šampanjac da popijem… Zahvalio sam mu, morao sam nekako nastaviti meč. Bilo je nevjerojatno kakav sam pljesak i energiju dobio s tribina u tom trenutku. McEnroe je bio u čudu. Kad smo se vratili na teren samo mi je rekao ‘Platit ćeš mi za ovo’, otkrio je Bob.




Međutim, tu priča nije završila.

“Otišao sam do suca i rekao mu da mi McEnroe prijeti. Tu se potpuno slomio i izgubio meč. Poslije se nije pojavio na konferenciji za novinare i dobio je tri mjeseca suspenzije”, ispričao je ovu anegdotu. Boba nije važio za igrača koji vodi zdrav sportski život, volio je popiti i pojesti.

“Znao sam pojesti pola janjeta i onda izaći na teren. Mislio sam, ako dobro jedeš, dobro ćeš igrati. U sportu sada stvari ne stoje tako. Pa bio sam poznat po izlasku na teren sa sendvičem, pa malo jedem, malo treniram. Pa sam se zagrijavao. Nažalost, tko zna što bi bilo da sam imao nekoga da me vodi. Živio sam u uvjerenju: “Ako jedeš biftek, bit ćeš jak”, priznao je Boba.

Boba je bio odličan i u igri parova. Osvojio je sedam turnira, a partneri su mu bili Libor Pimek, Boris Becker, Stefan Edberg, Andres Gomez i Emilio Sanchez. Godine 1986. bio je prvi u konkurenciji parova. Na Otvorenom prvenstvu Sjedinjenih Američkih Država postao je prvak u paru s Andresom Gomezom.

Boba je važio za psihički izuzetno jakog tenisača, krasila ga je nevjerojatna mirnoća u ključnim trenucima meča, a mnogi smatraju da je upravo zahvaljujući njegovom karakteru bio toliko uspješan u karijeri.

Mnogi igrači s prostora bivše Jugoslavije nadmašili su njegove rezultate, ali Boba je ostao zapamćen kao čovjek koji je popularizirao tenis na ovim prostorima. Zahvaljujući Bobi, Jugoslavija se prvi put našla na svjetskoj teniskoj karti. Ostat će zapamćeno da u Beogradu nikada nije izgubio meč u karijeri.

Kako bi promovirao svoju zemlju i sport kojim se bavi, Boba je 1987. organizirao ekshibicijski meč s Borisom Beckerom na Maracani. U slučaju eventualnog neuspjeha sva bi odgovornost padala na njega, pa se aktivno uključio u organizaciju. Utakmica je bila na rasporedu u listopadu, a iz gradske uprave poručili su mu da u slučaju kiše financijska odgovornost ide na njega. Srećom, vrijeme je bilo odlično i deseci tisuća ljudi iz svih krajeva Jugoslavije je uživo pratila ovaj spektakl. Naravno, Boba se slavio u njegovom Beogradu.

“Iz više razloga ta će mi utakmica zauvijek ostati u sjećanju. Bilo je to prvi put da je takva izložba odigrana na ovim prostorima. Becker i ja bili smo partneri u dublu i prijatelji i bilo je zadovoljstvo ugostiti ga. Sve je to bila moja ideja, jer sam želio da naša publika ima privilegiju da vidi zvijezdu kakva je bio Becker”, prisjetio se Bobo u razgovoru za “Vice”.

Nije krio da je bilo teško organizirati ovakvu utakmicu. Za početak, teniski tepih se nije imao gdje kupiti.

Živojinović je 2002. godine preuzeo dužnost predsjednika Teniskog saveza Srbije i na toj dužnosti ostao do 2011. godine.

Najveći uspjeh kao teniski dužnosnik ostvario je 2010. godine kada je naša reprezentacija predvođena Novakom Đokovićem osvojila Davis Cup pred domaćom publikom.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća Boba je važio za jednog od najvećih zavodnika u bivšoj Jugoslaviji, a na njegov šarm pala je i pokojna engleska princeza Lady Diana. Pokojna princeza bila je očarana najboljim srpskim teniserom dok je bila u braku s princom Charlesom. Često je dolazila na njegove utakmice, pratila ga je s tribina kako bi bila bliže terenu, iako su članovi kraljevske obitelji imali VIP ložu.

“Tjedan dana prije Wimbledona 1987. održan je humanitarni meč pod njezinim pokroviteljstvom. Bio sam jedan od sudionika, uz još nekoliko poznatih tenisača. Tada sam upoznao Lady Dianu. U prvom razgovoru pitala me jesam li tenisač s najjačim servisom.”

Početkom osamdesetih Boba je bio u vezi sa Zoricom Desnicom, a iz te ljubavi 1985. godine rodio mu se sin Filip.

Godine 1986. upoznao je tada najveću estradnu zvijezdu bivše države – Lepu Brenu. Upoznali su se nakon premijere njenog filma “Hajde da se volimo” u Domu sindikata. Taj susret bio je sudbonosan, među njima se odmah osjetila jaka energija, a Brena je bila oduševljena njegovom spontanošću.

Boba je raskinuo sa Zoricom i svaki slobodan trenutak koristio za druženje sa Brenom. Postali su najpopularniji par u Jugoslaviji. Vjenčali su se 7. prosinca 1991. godine u hotelu “Intercontinental”. Na glamuroznom vjenčanju bilo je više od 600 uzvanika.

Dobili su dva sina, Stefana i Viktora, a njihov brak i danas važi za jedan od najstabilnijih na “zvjezdanom nebu”. Njihova ljubav već 28 godina odolijeva svim iskušenjima.

Kada je imao samo osam godina, Stefan Živojinović, sin Lepe Brene i Bobe Živojinovića, otet je, a otmičari su od njegovih roditelja tražili milijune da ga vrate – živog ili mrtvog.

‘Ja sam žena koja se više ničega ne boji’, rekla je u jednom intervjuu Lepa Brena, pjevačica koja je desetljećima jedna od najvećih zvijezda u regiji.

Strah je izgubila nakon što joj se dogodila najgora stvar koja se mogla dogoditi njezinim roditeljima – kada joj je sin otet, a ona danima nije znala gdje joj je dijete i što se s njim događa.

U to vrijeme Lepa Brena je bila na vrhuncu slave. Imala je sve – uspjeh, bogatstvo, brak s jednako uspješnim muškarcem i obitelj, a onda je jedan trenutak sve promijenio. Njen osmogodišnji sin Stefan 23. studenog 2000. godine otet je ispred svoje kuće.

Brena je kasnije rekla da je od tada izgubila interes za bilo što materijalno.

“Otkako su mi oteli sina, ništa materijalno za mene više nema nikakvog značaja. Nije mi važno ništa što se može kupiti novcem’, rekla je u intervjuu.

Ubrzo su dobili zahtjev za otkupninom koji je sadržavao i jezivu prijetnju.

Nakon pet dana Stefan je vraćen kući živ i zdrav, no Brena i Boba nikada nisu javno govorili o tome jesu li i i kako platili otkupninu, a kružile su razne verzije priče. Najpopularnija je da je Boba na jednom mjestu odnio novac otmičarima dok ga je Brena čekala na drugom mjestu u autu i da je za to vrijeme pucala iz snajpera. Stefana su otmičari navodno ostavili na Kalemegdanu bosog nakon što je predao novac, a po njega su došli roditelji.

Ubrzo nakon toga cijela je obitelj otišla u Ameriku, gdje su proveli godinu dana, a tek nakon povratka razgovarali su s policijom koja je ispitala i malog Stefana, no to im nije pomoglo u istrazi jer dječak nije prepoznao osumnjičenike.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.