Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Prvi Boysi dali iskaze pred sudom: ‘Ma nek Plenković samo drži jezik za zubima’

Autor: Dnevno.hr/K.I.

UŽIVO: Prvi Boysi pred sudom

12.45* – Koliko se zna, svi su odvjetnici, a ukupno ih je pet ili šest koji brane Hrvate, Grke i Albanca, za svoje klijente predali zahtjeve za puštanje iz pritvora. Navodno su se optuženici koji su izašli pred sud jutros branili tvrdnjama kako ne postoje nikakvi konkretni materijalni dokazi koji bi potkrijepili optužbe za udruživanje u zločinačku organizaciju.

*11.45 – Prvi autobus s ispitanim hrvatskim navijačima je napustio atensku sudnicu u Evelpidonu. Sa suda su ispraćeni uz jake mjere osiguranja. Jedan je to od tri autobusa koji su jutros dovezli 40-ak BBB-a. Ključno pitanje ostaje i dalje hoće li nakon suđenja neki Boysi biti pušteni kućama?

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

*10.15 – Zasad nema novih informacija o zbivanjima iz same sudnice. Mediji budno prate događaje vezane uz uhićene BBB-e, ispred same sudnice velik je broj novinara i fotoreportera.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

*9.50 – Prema nekim informacijama, sud bi ovaj tjedan neke od BBB-a mogao pustiti na slobodu uz jamčevinu nakon više od tri mjeseca u istražnom pritvoru, ali iz odvjetničkog tima ovakva nagađanja nisu željeli nagađati.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

*9.10 – Uhićeni BBB-i će davati iskaze od danas pa sve do srijede i očitovati se na nove okolnosti vezane uz DNK analizu i otiske prstiju. Prema nekim nagađanjima, za većinu navijača sud bi trebao utvrditi da nisu odgovorni ili da su samo prekršajno odgovorni. Inače ih se tereti za 11 kaznenih i prekršajnih djela. Ono najteže, za ubojstvo Michalisa Katsourisa u sukobu s navijačima AEK-a uoči utakmice s Dinamom, je odbačeno nakon DNK analize.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

*8.45 – Danas bi iskaze trebalo dati 40 BBB-a od ukupno 102 koliko ih je privedeno. Prilikom dolaska na sud neki od BBB-a su psovali i pokazivali srednji prst.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

*8:20 – Prvi Boysi su stigli na sud, specijalci na ulicama. Izvanredne mjere sigurnosti spremne su za dolazak više od stotinu pripadnika Bad Blue Boysa pred atenski sud Evelpidon, gdje će danas u devet sati, nakon više od tri mjeseca u istražnom zatvoru, početi njihovo ispitivanje pred sucem istrage. Svi Boysi koji su utamničeni nakon krvavih nereda trebali bi tijekom naredna tri dana – 4., 5. I 6. prosinca izaći pred suca.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Zanimljiva izjava stigla je od odvjetnika uhićenih navijača Dinama koji se i dalje nalaze u pritvoru u Ateni. Athanasios Kaimenakis referirao se na nedavne izjave iz hrvatske Vlade u kojima se kaže kako bi moglo doći do dobrih vijesti, što je bila aluzija na moguće puštanje uhićenih iz pritvora.

“Hrvatski premijer treba gledati svoja posla i ne komentirati suđenje u Grčkoj. Svojim izjavama nam samo može naštetiti. Grčko pravosuđe ne nezavisno i ne može politika donositi odluke oko toga. Ne znam odakle hrvatskoj Vladi informacije da će biti dobre vijesti za uhićene hrvatske državljane. To su izjave temeljene na rekla-kazala. Neka on radi svoj posao, a mi ćemo raditi naš posao. Za nas je bolje da on drži jezik za zubima”, prenosi odvjetnikove izjave 24 sata.
Nije na tome stao: “Hoće li izaći ili ne odlučit će grčki sud, a to neće biti ovih dana. Danas počinje saslušanja te se mi pripremamo za to. Svi moji klijenti su dobro te smo se dobro pripremili.”

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Nakon 119 dana zatvora

Dinamove navijače pritvorene u Grčkoj očekuju ispitivanja na sudu u Ateni u iduća tri dana, a prva skupina koja broji 40-ak pritvorenih bi danas trebala biti dovedena pred trojicu sudaca. Uhićeni BBB-i tako izlaze pred sud nakon 119 dana pritvora, a prema optužnici ih se tereti za 11 prekršajnih i kaznenih djela.

Otet Beogradu, pa završio s Hrvatima: ‘Ušao je s vrećama novca u kuću, a ocu što je napravio…’

Obranu inače posebno zabrinjava prva točka optužnice, a to je ona o sločinačkom udruženju. Inače su navijači Dinama bili razmješteni u 14 zatvora diljem Grčke, a proteklih su dana pristizali u Atenu i sada se svi nalaze u istoj kaznionici.

Autor:Dnevno.hr/K.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.