Foto: Peter Schatz/Imago Sports/GuliverImage

ZATVOR ZA POPULARNOG SPORTAŠA, PUTIN NE PUŠTA: Pokazuje mišiće, s ovim potezom će neke baš jako iživcirati!

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Usred zategnutih odnosa Rusije s velikim brojem zemalja u ostatku međunarodne zajednice, nastavlja se teška priča u kojoj su Rusi na jednoj, a Amerikanci na drugoj strani.

Sve se vrti oko Brittney Griner, američke sportske zvijezde, koja je svoju košarkašku karijeru gradila u Rusiji, a ondje je zadržana i završila je iza rešetaka pod optužbom da je u njezinoj prtljazi u zračnoj luci u Moskvi bilo pronađeno i zapakirano ulje hašiša, što ju je uvelo u ozbiljne probleme u zemlji pod režimom Vladimira Putina.

Griner je zbog toga završila na sudu, kažnjena je s devet godina zatvora, a nakon što se sa svojom pravnom ekipom na to žalila, na višoj instanci došlo je do potvrde presude zbog pronađenih opojnih sredstava.

Nadala se ublaženju kazne

Prije nego je danas stigla odluka o potvrdi teške kazne, ABC News objavio je kako se 32-godišnja američka sportska zvijezda, dvostruka olimpijska pobjednica u dresu SAD-a, nadala da će odluka biti drugačija zbog toga što nisu bile uvažene sve činjenice dok je trajao postupak okončan prvom presudom. Ipak, ispalo je drugačije. Mnogi na to gledaju kao na pokazivanje mišića iza kojeg stoji režim Vladimira Putina. Reakcije u kojima je u prvom planu optužba za nepravedni postupak dolaze iz SAD-a.

‘Taj postupak je farsa’

Tu je i službena reakcija na potvrđenu presudu na devet godina zatvora za Griner. U priopćenju za javnost, imao ju je Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost u administraciji koju predvodi Joe Biden.

‘Svjesni smo činjenice da Rusija protiv nepravedno drži Brittney Griner bez slobode, pod uvjetima koji se ne mogu tolerirati nakon što je danas morala proći još jedan sudski postupak koji je farsa’, istaknuo je Sullivan. Tu je i zahtjev da se Griner smjesta pusti, iza čega stoji američki predsjednik Biden.




Pregovori bez rezultata

Ranije se doznalo da se u slučaj Brittney Griner uključila i diplomacija, s razgovorima o mogućoj razmjeni zatvorenika s Rusijom, u kojoj bi se otvorila mogućnost za povratak u SAD. No, to se za sada nije ostvarilo, ali pokušaji za vraćanje kući ići će dalje, istaknuo je Jake Sullivan.

Slučaj američke sportske zvijezde odjeknuo je nedugo nakon što je Rusija prije osam mjeseci započela invaziju na Ukrajinu. To je izazvalo sankcije kojima se nastoji oslabiti Putinov režim, a s druge strane, dolaze odgovori, među kojima se smatra da je i postupak pokrenut protiv 32-godišnje Griner.

Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.