fbpx
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

ZAŠTO LOVREN JASNO NE OBJASNI ŠTO GA MUČI!? Ima pravo biti nervozan, posebice iz ovog razloga!

Autor: Andrija Kačić Karlin

Društvene mreže i neprestana internetska povezanost poprilično su nam svima deformirali živote, oduzele stare lijepe navike, pokrale vrijeme za bližnje, ali i istakle naše mračne komunikacijske strane… Ta, zašto bi u toj globalnoj pošasti, ništa manje opasnoj nego pandemija covida, i sportaši bili iznimka.

Oni se hvastaju svojim dosezima, druženjima, veseljima na društvenim mrežama, a kada im nešto ne odgovara i nije po volji znaju biti oštri, tajansteni i upozoravajući. Ne svi, naravno, ali oni kojima to ode u naviku postanu i malo iritantni. I ovisni, poput…
Upravo je takav slučaj s Dejanom Lovrenom koji je recentnom objavom na svom twitter profilu zaintrigirao mnoge, a zacijelo upozorio one, za koje mi ne zmao tko su, koji su mu zbog nečega naškodili.

U redu, svatko ima pravo na sve, na objave, poruke i objašnjenja. Ipak, ne možemo se oteti dojmu da je Dejan Lovren prečesto u javnosti, jer društvene mreže su istinski oblik javnog komuniciranja. Da, on je prečesto u javnosti s porukama upozorenja, ljutnje ili znatiželje.

‘Trebao bi objasniti navijačima’

Nekako bi nam za sportaša bilo prirodnije, poštenije prema poslu kojim se bavi i prema svojim obožavateljima, dati intervju novinaru i objasniti što ga muči. Objave preko društvenih mreža gdje je sam sportaš i novinar koji pita i zvijezda koja odgovara – su isforsirane i naporne. Još kad su, k tome, i misteriozne, kao ova najnovija Lovrenova.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Biti će, ipak, prije da se Lovren kao i mnogi od nas navukao na ovostoljetnu ovisnost, o internetu i društvenim mrežama. Zbog takvih stvari već je nastradao i Ante Rebić koji se obračunavao s izbornikom Dalićem nakon Eura. Makar se sad priča da on tu nije posrijedi…

Do današnjih nogometnih zvijezda novinari teško dolaze, priređuju se posebne, kratkotrajne konferencije za novinare, ili „mix zone„ u kojima nogometaš može proći pokraj izvjestitelja bez da odgovori na pitanja. Da, oni su stekli naviku da pričaju samo kada im odgovara i mi smo tu nemoćni. Zato su im društvene mreže došle kao naručene. Ne samo da nas izbjegnu, već da govore samo što hoće i kome hoće.

Ali, objava na društvenim mrežama nema dodirnih točaka s pravom, istinskom, neposrednom i istinitom komunikacijom. To je jednostavno zamka i prevara u kojoj – sam sebe pitaš i sam sebi i drugima odgovaraš.

Screenshot: Instagram/Dejan Lovren

Bilo bi kud i kamo realnije da oni koji se bave takvim stvarima dopuste novinarima da razgovaraju s njima, otvore se, dopuste i nezgodno pitanje, pa neka bude i nezgodnog odgovora. Ali, to je onda pravi, realan i neposredni komunikacijski okvir kojeg smo imali najmanje 150 godina, otkad postoje mediji.
Karijera Dejana Lovrena je, nadamo se zakratko, u problemu. Ne igra redovito za Zenit, stisnu i ozljede. I ima prvo biti nervozan. Ma, ima pravo i objavljivati poruke na društvenim mrežama. Kao što mi imamo pravi biti zatečeni istima.

Vratimo se na početak. Možda je riječ o pukoj ovisnosti. U koju je izgleda cijeli svijet zapeo.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.