Photo: Igor Soban/PIXSELL

ZAŠTO LOVREN GREBE DUŠE I TAŠTINE IGRAČA I IZBORNIKA? Ovo mu nije prvi gaf, već se zaletio ovako!

Autor: Andrija Kačić Karlin

Nema mira u našoj reprezentaciji. Rečenice koje u posljednje vrijeme izgovaraju igrači u mikrofone, pa i po društvenim mrežama, na ivici su noža koji grebe izbornika Zlatka Dalića.

Doista, što se događa, zar je Dalić zaista u situaciji da se trese zbog izjava igrača? Dobro, Rebića je  eliminirao iz reprezentacije, barem za prvo vrijeme. Zbog napisa na društvenim mrežama koji se ticao njegove stručnosti.

Pardoks tog događaja tim je veći zbog činjenice  da je upravo Ante Rebić bio u neku ruku najpovlašteniji igrač u Dalićevim razmišljanjima za prvu postavu. I kada je cijela javnost bila protiv Rebića zbog slabog učinka – Dalić bi mu dao priliku. I to u tolikoj mjeri da se može reći kako je na Euro Dalić strdao upravo zbog forsiranja Rebića.

Lovren rekao nešto što nije smio

Pa se Rebić oglasio porukom na društvenoj mreži, svi su bili zgroženi, a izgleda da su čak veterani u reprezentaciji zajedno s Dalićem održali sastanak na kojem su odlučili Rebića poslati na hlađenje.

I zašto kažemo sada, nakon boda u Rusiji u utakmici bez golova, da opet nema mira u našoj reprezentaciji. Opet jedna igračka izjava strši i dovodi nas ili do zablude ili do nevjerice. I poprilično je nesuvisla, da ne kažemo nekorektna.

Pred televizijskim kamerama Dejan Lovren je pričao o utakmici, fino pričao da ne smijemo biti zadovoljni bodom, da je sve moglo izgledati i bolje. Sve dok nije počeo pričati o izmjenama. Što kao igraču nije ni njegov posao, niti je to pristojno…

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Dakle, Lovren je rekao:




”Našoj reprezentaciji nedostaje klasična špica, napadač, broj devet. A Marko Livaja je ušao prekasno, tek u 75. minuti„.

Što je Lovren htio reći? Na što je aludirao. Da uzmemo obje moguće varijante u obzir nije bilo korektno.

Prvo; ako je nezdovoljan što je Livaja uopće igrao u toj utakmici to je baš udarac za izbornika Dalića. Miješati se u njegov posao pred milijunskim auditorijom čisto je rušenje autoriteta svog šefa. Nije na igraču da komentira poteze svog trenera, pa to je nezapamćeno po svim najvećim nogometnim sredinama širom svijeta.




Druga varijanta? 

Ako je Dejan Lovren zaista mislio da je Marko Livaja ušao prekasno onda je to direktan udarac na igrača kojeg je Livaja odmijenio. A riječ je o Andreju Kramariću koji se nedavno, baš poput Lovrena, isticao izjavama kako mora igrati i kako je on jedini pravi napadač u reprezentaciji. Bilo je to neposredno prije Eura i nije da ta izjava nije poremetila raspoloženje unreprezentaciji.

Zaključak i kod druge Lovrenove varijante jest isti. Zašto se petlja u odluke izbornika i zašto svojim neodmjerenim izjavama dira u duše i taštine svojih suigrača. Ali i izbornika. Sve je to pokazatelj da mira u nacionalnoj vrsti nema.

No, Lovrenu ovo nije prvi verbalni gaf.  On se već „obračunavao s mladim igračima u reprezentaciji, govoreći novinarima:

”Osobno, mislim da se novi dečki u reprezentaciji moraju dokazati. To ću kazati i to smo im mi stariji rekli u lice. Oni se moraju dokazivati iz dana u dan i to ne samo na utakmicama, nego i na treninzima. Ne smiju misliti da su u reprezentaciju došli samo tako, nego da pokažu zašto su zaslužili poziv. Mi stariji igrači to vidimo i dobro znamo da je prije bilo drukčije. Kad smo mi kao mlađi dolazili u reprezentaciju, ginuli smo na svakom treningu samo da uđemo u postavu”, pričao je Lovren. I to nije sve:

„Danas novi klinci sve olako shvaćaju i svoj stav prema reprezentaciji i nama starijima moraju promijeniti. Oni to znaju, mi smo im to rekli. Ne krivim ih previše, mladi su, druga su vremena i vjerujem da će sve doći na svoje. Da će se i oni malo opustiti kroz pripreme. Moraju pratiti nas starije„, govorio je Lovren nakon prve tri utakmice kvalifikacija za SP, bio je tu ooraz protiv Slovenije i dvije pobjede protiv Malte i Cipra. 

Svoje izlaganje Lovren je tada završio riječima:

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Mladi nas nekad respektiraju, a nekad baš i ne. Mislim da sve više postajemo iskreni. Ja ću uvijek svakome reći što mislim i toga se ne sramim. Kad je reprezentacija u pitanju, pravila se moraju poštovati. Ne možeš utakmicu odrađivati sa sedamdeset ili osamdeset posto ili se naljutiti ako nisi u prvih jedanaest. Ako mi stariji ginemo na terenu, moraju i oni”.

I da se, na kraju razumijemo. Nije Lovren možda ništa krivo ili loše rekao. Ali, to nije on trebao govoriti. Nego izbornik. I točka. Kao i sada kada je komentirao izmjene svog šefa. 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.