fbpx
Ilustracija, Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

VLAŠIĆ JE U EUFORIJI REKAO JEDNU ‘OPASNU’ STVAR! To se ne smije nikako dozvoliti, evo zašto!

Autor: Andrija Kačić-Karlin

U shvatljivoj euforiji nakon kvalifikacijske utakmice u Splitu, pobjede Hrvatske protiv Slovenije s 3-0, Nikola Vlašić, strijelac trećeg gola, je u dahu rekao:

“Volio bih da se uvijek igra u Splitu, ovdje je atmosfera čudesna, tako da ne trebamo misliti za dalje. Kad smo zabili prvi gol, shvatili smo da smo puno jači od njih, da je utakmica jednosmjerna ulica i ovo je zaslužena pobjeda.”

Mnogi su te njegove riječi protumačili kao zahtjev da se utakmice reprezentacije uvijek, baš uvijek igraju u Splitu. Ne, on je rekao da bi to volio. Njega se takve stvari ne pitaju i to je sasvim u redu. Postoje oni koji su zaduženi za to!

Split je bio zanemarivan, ali…

Činjenica jest da je Split predugo bio zanemarivan kao domaćin utakmice hrvatske reprezentacije. Dugotrajno nedoživljavanje Splita od strane Hrvatskog nogometnog saveza postao je i prvorazredan politički problem. Koji se eto u zadnje dvije godine rješio. Konačno, konačno i konačno!

I neka se riješio, predugo je to trajalo, frustracije su pucale po svim stranama, bilo je neugodno gledati sva prepucavanja i objašnjavanja. Pa se konačno dogodio povratak u Split, ali ne samo povratak u Split, već i namjera novog saziva Saveza da ubuduće hrvatska reprezentacija igra – po cijeloj Hrvatskoj.

Opet, postoji jedan veliki problem u toj namjeri. U ovome trenutku u najgoroj situaciji sa stadionom je glavni grad Hrvatske. Zagreb! Naša država je jedina u Europi koja ne može igrati utakmice reprezentacije u svom glavnom gradu. Jedina!

Foto:Ivo Cagalj/PIXSELL

Na našu sramotu, u Zagrebu se nikako ne može krenuti s izgradnjom novog modernog stadiona, za potrebe i Dinama i reprezentacije. Koliko puta smo samo svjedočili postavljanjima kamenu temeljcu. Kakve su to prevare bile…

Valja podržati namjere sadašnjeg saveza, ali i izbornika Dalića, zacijelo i igrača, da reprezentacija igra po cijeloj Hrvatskoj. Potrebna nam je u svim poljima djelovanja decentralizacije države. I u nogometu, dakako. Podjednak, održiv razvoj za sve županije, regije i gradove.
Valja što prije Zagrebu sagraditi stadion, još urediti i stadion u Puli, dotjerati lijepu Rujevicu, pričekati novi stadion u Osijeku, čuvati poljudsku ljepoticu…

Ne, ni u kojem slučaju ne smiju se ubuduće sve utakmice igrati u Splitu,. Jedna nepravda, a Split je doživljavao dugotrajnu nepravdu, ne smije se liječiti drugim nepravdama. Mora se igrati po cijeloj Hrvatskoj, reprezentacija, dakle predstavništvo jedne nacije zaslužuje ići po cijelom teritoriju svoje zemlje.

Kao što i stanovnici cijele zemlje zaslužuju svako malo gledati hrvatsku reprezentaciju.

Ona floskula o nacionalnom stadionu kojom se htjelo požuriti gradnju novog objekta u Zagrebu neka i ostane samo floskula. Svaki novi, ili uređen stari stadion jest naš, nacionalni stadion.
Hrvatska je još uvijek svjetski doprvak, nikad prije i nikad neće biti zemlje s tolikim globalnim nogometnim uspjehom s tako bijednom nogometnom infrastrukturom. Hrvatska je nogometno čudo, no čudo neće potrajati ne počne li se ozbiljnije graditi i raditi na tom problemu.

Ponavljamo, neka se igra širom Hrvatske!

Kamo sreće da ovakvo razmišljanje u glavama onih koji vode naš nogomet ostane zauvijek. I da, neka se grade stadioni, dvorane, plivališta, atletska borilišta. I kamo sreće da jednog dana hrvatska nogometna reprezentacija zaigra službenu utakmicu u Vukovaru.

Da, neka se gradi!

Autor:Andrija Kačić-Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.