Foto: Twitter / Guliver Image / Pressefoto Paris EP

VIŠE OD 180 TENISAČA U VELIKOM SKANDALU?! Poznati list ‘provalio’ detalje, povezuje ih se s mutnim tipom

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Dok je teniska sezona u punom zamahu, razbuktala se jedna priča izvan terena, ali s njime itekako povezana jer se radi o aferi u koju je uključeno puno igrača. Detalje o tome donio je L’Equipe, poznati francuski sportski list, objavljujući informacije o istrazi o muteži u sportu.

Kako tvrdi L’Equipe, istragom je obuhvaćeno potencijalno namještanje velikog broja mečeva, njih najmanje 376 u razdoblju od veljače 2014. do lipnja ’18., a ovaj skandal povezuje se sa 181 tenisačem. Mnogi od njih su za život zarađivali na način da profitiraju od namještanja s obzirom na to da im zarada s manjih turnira nije donosila financijski mir.

Ranije u skandalu koji je odjeknuo, u ovoj aferi spominjali su se francuski tenisači Mick Lescure i Jules Okala koji su dobili doživotne zabrane igranja u odluci donesenoj lani u prosincu. Jedan od njih dvojice povezuje se s mutnim tipom, a on je navodno vodio cijelu mrežu u kojoj se našlo puno igrača.

Povezuje se s kriminalnom skupinom

Ključni lik koji se spominje u ovoj aferi je Grigor Sargsyan, poznat je i po nadimku ‘The Master’, a povezuje ga se s kriminalnom skupinom u Armeniji. Sargsyan je pod sumnjom da je podmićivao igrače i namještao teniske mečeve.

Sargsyanu će se u ovoj aferi suditi u Belgiji, gdje je prijavljen, a taj sudski postupak počinje danas. Bio je priveden još 2018. s optužbama za korupciju, pranje novca, sudjelovanje u radu kriminalističke skupine i kršenje zakona kojima se uređuje klađenje.

Veliki broj Francuza

Veliki broj tenisača koje se spominje u ovoj aferi su iz Francuske. Ima ih 50, a među njima su i Lescure te Okala koji su već dobili doživotne zabrane igranja. Jedan od njih priznao je da je za namještanje 20-ak mečeva u kojima je igrao primio oko 30 tisuća eura, a novac je dobivao na ruke, u gotovini u kuvertama.

Objavljeni su i detalji kako se sve odvijalo u široj skupini tenisača, s novcem koji se nudio za namještanje.




Ciljalo se najranjivije

S obzirom na to da se igrače trebalo ‘namamiti’, u ovoj aferi ciljalo se one najranjivije. Kako smo već spomenuli, radilo se o tenisačima koji ne igraju na najvišoj razini ATP Toura, već na manjim, ITF-ovim turnirima i na ATP Challengerima, a policijska istraga otkrila je i kako se sve odvijalo.

Igrače se privlačilo na način da im se nudilo od 400 do 3.000 eura za namještanje mečeva, ovisno o tome koliko puno su pustili, bili to gemovi u kojima se nisu trudili, pušteni setovi ili namješteni čitavi mečevi. Za gubljenje gema ili seta navodno se nudilo 400 eura, a kada bi igrači na to pristali, dobili bi novu SIM karticu za komunikaciju porukama putem WhatsAppa ili Telegrama.

Kako govori veliki broj igrača koje se povezuje s aferom, mnogi su u ovu mrežu upali tražeći zaradu, a kao predvodnik cijele priče spominje se čovjek pod sumnjom za uključenost u kriminalnu skupinu u Armeniji.

Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.