Ilustracija/Guliver Image

(VIDEO) NEMOGUĆA NESREĆA, ČAK 83 MRTVA: Naglo je skrenuo, a onda su uletjeli među ljude…

Autor: Andrija Kačić Karlin

Automobilistički sport nerijetko nije opasan i pogibeljan za same aktere, već i za strastvenu publiku koja gleda utrke bolida. Kroz povijest je stotine gledatelja izginulo pokraj staze, a najteža nesreća u povijesti automobilističkog sporta dogodila se 11. lipnja 1955. godine. I obradit ćemo je u feljtonu…

Naime, čak 83 gledatelja poginula su kad se natjecateljski Mercedes-Benz 300 SLR zaletio u rub staze na utrci 24 sata Le Mansa. Dijelovi tog vozila raspršili su se po gledateljima i usmrtili mnoge osobe. Komadi tog vozila letjeli su i nekoliko stotina metar daleko, a gotovo svaki udarac u tijelu ili glavu gledatelja bio je smrtonosan. Kad je izbila panika još su i neki gledatelji bili i pregaženi. Bio je to neviđeni kaos…

Osobito je smrtonosno bilo to što je Mercedes-Benz 300 SLR bio izrađen od legure bogate magnezijem. Zbog visoke temperature došlo je do zapaljenja metalnih dijelova tog automobila (magnezij gori izrazito bijelom i jarkom svjetlošću).

Vatrogasci pogriješili

K tome, francuski vatrogasci nisu znali da voda nema dobar učinak na vatru u kojoj gori magnezij pa je njihova upotreba vode dodatno otežala nesreću. A pokušalo se baš vodom gasiti požar, što je izazvalo kobne posljedice. Trebalo je proći nekoliko minuta da vatrogasci shvate da je njihov rad kontraproduktivan, opasan i naposljetku smrtonosan.

Nesreća se dogodila kad je pri kraju 35. kruga jedan Jaguar D-type naglo odlučio skrenuti desno u boks. Zbog toga je zakočio, što je izazvalo pomutnju među vozilima iza njega. Naime, britanski Austin-Healey 100, koji je bio odmah iza Jaguara, skrenuo je ulijevo da ga zaobiđe. Time je došao na put Mercedesa-Benza 300 SLR kojeg je vozio francuski natjecatelj Pierre Levegh. Mercedes je udario prednjim krajem u Austin-Healey i odbio se prema rubu staze i gledateljstvu krečući se brzinom od 240 kilometara na sat.

Poginula su 83 gledatelja uz stazu, a još ih je oko 120 ozlijeđeno. Smrtno je stradao i spomenuti vozač Mercedesa – Francuz Pierre Levegh – tako da je ukupni broj žrtava iznosio 84. Kompanija Mercedes povukla se nakon te sezone na nekoliko desetljeća iz automobilskih natjecanja, a vratila se tek osamdesetih godina prošlog stoljeća.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.