(VIDEO) NEKAD BILO, SAD SE SPOMINJALO: Na današnji dan prije 37 godina Hajduk igrao polufinale Kupa Uefe protiv Tottenhama

Autor: Andrija Kačić Karlin

Prije 37 godina, na današnji dan, 11. travnja 1984. godine Hajduk je igrao prvu utakmicu polufinala Kupa Uefa protiv tada moćnog Tottenhama. Onaj tko se sjeća tog događaja sigurno je nostalgičan za tim vremenima splitskog Hajduka.  Hajduk je 1984. godine sjajnim partijama stigao do polufinala Kupa Uefa. Prethodno je Hajduk na putu do polufinala eliminirao rumunjsku Universitateu iz Craiove, mađarski Honved, Radnički iz Niša te prašku Spartu.

Tu je izvrsnu Hajdukovu momčad na putu prema krovu Europe zaustavio upravo Tottenham, i to zbog pogotka u gostima. U Splitu je bilo 2-1 za Hajduk (Gudelj, Pešić / Falco), a u Londonu 1-0 za domaće (Hazard). Tottenham je potom u finalu bio bolji od belgijskog Anderlechta i to mu je dosad posljednji europski trofej. Za “pijetlove” je tada igrao i proslavljeni Argentinac Osvaldo Ardiles, koji je ujesen 1999. trenirao maksimirski klub, odvevši ga u Ligu prvaka.

U toj prvoj splitskoj utakmici zbio se incident kada je jedan navijač nasred terena zaklao pijetla, simbol Tottenhama, a splitski klub je kažnjen s dvije utakmice nastupa 300 kilometara izvan Splita. U uzvratu u Londonu Hajduk je bio puno bolji, Prekazi je s 35 metara pogodio stativu, a Pešić je predriblao cijelu obranu Tottenhama i umjesto da sam ušeta u gol, poslao je loptu polako prema mreži, natrčao je kapetan Steve Perryman i spasio Tottenham od eliminacije.  K tome, Prekazi je još pogodio stativu iz slobodnog udarca s tridesetak metara.

Eh, to je bila utakmica, prisjećamo se…




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.