(VIDEO) Na današnji dan otišla je legenda! Od njega je učio i Klopp, a navijače je branio od jugomilicije

Autor: Dnevno/N.M.

Bio je miljenik maksimirskih tribina, pojam među navijačima. Kao igrač i kao trener Dinama. Riječ je naravno o Josipu Kužeu ili kako su ga najvatreniji navijači Dinama prozvali Uno di Noi( Jedan od nas). Kao obrambeni igrač po vokaciji dres Plavih nosio je u razdoblju od 1971. do 1981. Ukupno je odigrao 384 ligaške utakmice i postigao 14 golova. Bio je branič s dobrim pregledom  igre, striktnim  pokrivanjima i točnim dugim dodavanjima. Osvojio je u dresu Dinama trofej Kupa Maršala Tita 1980. godine.

Vrlo brzo je nakon igračke karijere krenuo u onu trenersku gdje je vodio i trenirao na svim kontinentima svijeta, kako na klupskoj tako i na reprezentativnoj razini. Trenirao je sydneysku Croatiu (1982.-84.), BSK iz Slavonskog Broda (1985.-86.), mladu momčad Dinama (1986.-88.), FK Borac iz Banje Luke (1988.-89.), zagrebački Dinamo 1989.-91., Rotweiss iz Erfurta (1991.-92.), 1. FSV Mainz 05 (1992.-94.), Gamba Osaka (1995.-98. i 2000.-02.), NK Zagreb (1998.-99.), Chemnitz (2000.), zaprešićki Inter (2003.-04.) te ponovno Dinamo od srpnja 2005.

Josip Kuže je kao trener Mainza u razdoblju od dvije godine početkom 90-ih prošlog stoljeća uvelike utjecao na trenerski put jednog od najboljih trenera današnjice i službeno najboljeg trenera za 2019. godinu Jurgena Kloppa, menadžera Liverpoola. Klopp je naime bio igrač Mainza za vrijeme dok je tamo trener bio Josip Kuže. Njegova moćna Borussia Dortmund koja je igrala spektakularan nogomet preslika je nekih trenerskih zamisli i akcija Josipa Kužea iz Mainza. A to je Klopp više puta isticao hvaleći upravo Kužea koji mu je pokazao put. “Klopp je preslikao igru, akcije, prekide.. Sve je upijao od Kužea, radio skice i pomno crtao”, kazao je jednom prigodom Vlado Kasalo koji je također u to vrijeme bio član Mainza i igrao zajedno s velikim Kloppom.

Kuže je u Hrvatskoj još vodio i Rijeku i Varteks, bio je izbornik Ruande gdje je napravio sjajne rezultate a potom se otisnuo u japanski JEF United na tri godine. Najveći od svih trenerskih uspjeha je naslov prvaka u sezoni 2005/06 s Dinamom.

Bio je poznat po domoljubnom branjenju Dinamovih navijača tijekom izgreda na utakmici Dinamo – Crvena zvezda 13.05.1990. od pristrane intervencije jugomilicije koja je premlaćivala Dinamove navijače, dok su u isto vrijeme navijači Crvene zvezde nekažnjeno divljali po stadionu na Maksimiru. Uz Kužu, Dinamove su navijače branili i Vjekoslav Škrinjar i Zvonimir Boban.

Od tada je već stekao kultni status među  Dinamovim  navijačima i Bad Blue Boysima. Kasnije, jedna njegova izjava da je “prokockao novac, a drugi su prokockali svetinju” postala je antologijska. Kuže je pritom još zaključio i sljedeće: “I tko onda ima veći porok? Jesam li ja veći kockar ako sam izgubio novac ili neki koji su izgubili dječje osmijehe i veselje navijača”. Josip Kuže preminuo je na današnji dan 2013. godine u 61. godini života od leukemije.

Od Josipa Kužea oprostio se i Dinamo na svojim službenim stranicama:




I sami pogled na maksimirsku klupu budit će sjetu, i sami pogled neizbježno će nas nagnati da mislima nakratko otplovimo u sjećanja, u Dinamovu povijest… Puno će simbolike biti u samo jednom kadru: među glavnim maksimirskim akterima ponovno će biti dvojac Jovićević – Kuže.

Trener Igor Jovićević u srijedu će u prvenstvenoj utakmici protiv Slavena Belupa voditi svoju prvu službenu utakmicu na maksimirskom travnjaku u ulozi glavnoga trenera. Do njega će na klupi sjediti team manager Marko Kuže… Nova generacija nekada omiljenoga maksimirskog tandema Kuže – Jovićević rasplamsat će sjećanja, emocije, rasplamsat će duh prošlosti u kojem su i stari zagrebači kibici uživali u izvedbama maksimirske družine.




I sve se to događa u godini u kojoj nas je zauvijek napustio Čedo Jovićević… Utakmica je, k tome, na rasporedu samo dan nakon što obilježavamo odlazak Josipa Kužea. Koliko li je samo simbolike u ova dva detalja: Jovićević i Kuže bili su nerazdvojni prijatelji i kumovi baš kao što su, eto, njihovi sinovi sad nerazdvojni na klupi…

Upravo nas je na današnji dan 2013. godine napustio naš bivši branič, kasnije i omiljeni trener s kojim je Dinamo igrao dopadljiv, atraktivan, vickast i vrckast nogomet, trener s kojim su plavi plijenili napadačkim akcijama i težili onome što čeznutljivo iščekuju i nogometni romantici na tribinama: vicu u igru, potezu, finti… Vjerojatno je i u tom duhu niknuo nadimak „Uno di noi“, jedan od nas. jedan od nas, stoji na službenim stranicama GNK Dinama.

Autor:Dnevno/N.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.