(VIDEO) CRVENA ZVEZDA ‘AKTIVIRALA’ TORCIDU! Režimu u Beogradu zasmetali su Splićani, ali ‘neprijatelji’ su ih šokirali!

Autor: Andrija Kačić Karlin

Vrijeme leti! Nije to samo fraza, nego i neumitna istina. Junacima ove priča čini se kao da se ovaj događaj dogodio jučer, prekjučer, a od njega je prošlo točno -40 godina! Naime, na taj dan je u Splitu, na utakmici Kupa Uefa, Hajduka i Stuttgarta, tog 16. rujna 1981. godine na poljudskom stadionu doslovce reosnovana, obnovljena Torcida. Najstarija navijačka skupina, osnovana još 1950. godine, po uzoru na brazilske navijače. Na odlučujućoj utakmici prvenstva Jugoslavije 1950. godine, Hajduka i Crvene zvezde.

Koju je Hajduk dobio, a tek osnovana Torcida bila je zabranjena zbog optužbi za nacionalističko navijanje i ometanje suparnika. Kako bilo, bilo je riječ o prvoj organiziranoj navijačkoj skupini na Starom kontinentu.

Torcida je te 1950. godine zabranjena, morala je nestati sa scene. I nakon 31 godine je iznova nikla, na jednoj od brojnih utakmice Hajduka ranih osamdesetih godina u europskim kupovima.

Utakmica sa Zvezdom kao prekretnica

Davna priča ide ovako…

Torcida je osnovana 28. listopada 1950. godine, dan uoči nogometne utakmice s Crvenom Zvezdom. Sve su pokrenuli dalmatinski studenti u Zagrebu Vjenceslav Žuvela, Ante Ivanišević, Ante Dorić. Hajduk je dobio utakmicu uz pomoć do tada neviđenog navijanja u Spltu tijekom cijele utakmice i postao prvak bez poraza.

Nakon te utakmice partijske i državne strukture, na osobnu intervenciju Milovana Đilasa, represivno su nastupili prema Torcidi i njezinim pripadnicima. Poraz u svemu privilegirane Zvezde i okolnosti oko njega teško su zasmetale tadašnji režim u Beogradu. Vodstvo Hajduka bilo je sankcionirano, djelovanje Torcide i njeno ime zabranjeno. Komunističke vlasti su osnivanje Torcide proglasili kao neprijateljski čin, koji predstavlja opasnost za sistem koji je zatirao nacionalnu svijest Hrvata unutar nove jugoslavenske države.

Torcida je bila zabranjena, a Žuvela je prepoznat kao organizator i zatvorski kažnjen. Osim njega, represija je provedena nad još desecima pripadnika novostvorene Torcide, nad nekima od glavnih igrača Hajduka i pojedinim prohrvatski orijentiranim članovima uprave kluba.
Tako je Torcida praktički poslije samog osnivanja nasilno “ugašena” represijom. Unatoč zabrani isticanja imena i organiziranog djelovanja, navijači su nastavili pružati veliku podršku svom klubu i igračima.

Da, to je bilo prije 71 godine.

A na današnji dan prije 40 godina, evo opet Torcide. Naizgled stidljivo, ali kasnije su otvorena velika vrata. U Split je dolazio moćni Stuttgart, a Hajduk ga je kasnije lako sredio s 3-1. Pred punim stadionom, pred pravom južnoameričkom atmosferom. U sjeni kojeg se odvijao jedan događaj koji će postati opet povijest.
Torcida je obnovljena, potiho, hrabro, lukavo i mudro. Prvi puta na stadionu osvanuo je transparent – „Torcida, vaša vira – vaš spas”.

Od tada pa do danas Torcida je simbol žestokog, gorljivog navijanja, neizostavna na svaki spomen Hajduka.

Skupina momaka prije utakmice sa Stuttgartom je hodala s tim transparentom ispod utrobe tribina poljudske ljepotice, našao se netko tko će to i fotografirati, dokument je tu. Ostalo su sjećanja.

A sjećanja tog događaja je sjajno u svojoj knjizi opisao jedan od reosnivača Torcide, kotač zamašnjak navijačkog pokreta u bivšoj državi, Hrvatskoj i Splitu, Tonči Prlac-Prle.

U svojoj knjizi koja se baš zove „Vaša vira – vaš spas” slikovito je opisao taj događaj. Od tada sve do danas ime Torcida nerazdvojno je uz ime Hajduka.

Prlac je tako napisao:

„Da se vratin na najvažnije, a to je obnova Torce. Može se uzet da je ona službeno obnovljena točno 16. rujna 1981. godine na utakmici protiv Stuttgarta. Tada smo na Poljud donili prvi transparent “Torcida – vaša vira vaš spas”. Sašija ga je Ušo s Kmana par dana prije od crveno-plavih zastava koje je ukra Davor Perković – Bosna.

Skinija ih je sa jarbola na tadašnjem Parku skojevaca, di su visile povodon, čini mi se, Europskog prvenstva u plivanju. Taj prvi transparent meni je ujedno i daleko najlipši. Crveno-plavi na rige, a bilin slovima ispisano je: “Torcida – vaša vira vaš spas” koje će vrimenom uć u povijest”.

Prije početka te utakmice na teren smo uletili Jakov Perković i ja. Tili smo zabit Hajdukovu zastavu na centar Poljuda. U tome nas je spriječija pandur s pason. Skače vučjak na mene ka blesav, a pandur viče:

„Di ćete vas dvojica, majku vam vašu blesavu”?

„Idemo zabit zastavu na centar”. Odgovoran mu mrtav ladan, ne razmišljajući kako mogu završit u “raljama” pobješnjelog vučjaka.

„Stoj di jesi ili ga odma puštam na vas”! Strogo će drug plavi.

Paje dotrčalo još par pandura, a ovaj mi s pason viče:

„Dobit ćeš sad centar, pa ćeš vidit koga si doša zajebavat”.

Odvelo nas u tunel di je maraton i dobija san u “centar” moje ludosti u vidu peščurine od koje mi je obraz bridija još uru vrimena”.

Činjenica jest da su momci s transparentom „Torcida, vaša vira – vaš spas” hodalo unaokolo stadiona, niti ne razmišljajući da će biti reosnivači jednog navijačkog pokreta koji je bio zatomljen prije više od tri desetljeća.

Inače, pripreme za taj događaj bile su pomne. U lipnju 1981. godine na željezničarskoj strani kupališta Bačvice, kod kavala, na prvom sastanku našlo se stotinjak navijača koji su obnovili Torcidu, na inicijativu spomenutog Prle, Uše, Vele i Kule.

Oni su došli na ideju da se obnovi navijačka skupina Hajduka iz 1950. godine pod nazivom Torcida, koja se kao ime navijača Hajduka prije 1981. godine nije pojavljivala na stadionima. Kod Uše je bila baraka u kojoj su se šivali prvi transparenti. I tako je sašiven prvi transparent: “TORCIDA – VAŠA VIRA VAŠ SPAS”, od crvenih i plavih zastava.

I taj je transparent bio izvješen na sjevernoj tribini. To je bilo prvi put da se na stadionu pojavio natpis Torcida.

Prlac u svojim sjećanjima nadalje zbori:

„U početku su nam zabranjivali transparente, govorili su da smo teroristička organizacija. Milicija nam je zaplijenila taj prvi transparent na utakmici s Dinamom u Zagrebu 29. svibnja 1983. godine s objašnjenjen da je Torcida neprijateljska organizacija i nikad ga više nismo vidjeli. Tadašnje vlasti nas nisu prihvaćale kao navijačku skupinu, a mi mulci iz splitskih kvartova smo bili žilavi i nismo se dali”.

I tada su se počeli pojavljivati širom Splita grafiti na kojima su isticana obilježja Torcide i Hajduka. Prlac se prisjeća još:

„Danas ljudi nisu svjesni koje smo probleme imali zbog imena Torcida. Misli se da je Torcida uvik u Splitu bila kult, da je ka danas opće prihvaćena, ali to je daleko od istine. Nosili smo prvi transparent “Torcida – vaša vira vaš spas” u Osijek, Rijeku i Zagreb i u početku smo imali velikih problema s imenom Torcida. Tadašnji političari su u tome vidili neku terorističku organizaciju, šta, naravno, nije imalo blage veze s mozgom. Jezgra Torcide bila je sastavljena od tadašnjih mladića iz Splita. Bila je nacionalno osviještena, a uz ljubav prema Hajduku sanjali smo samostalnu hrvatsku državu, šta se tadašnjoj vlasti nije nimalo dopadalo, pa su nas je na sve moguće načine maltretirala i stalno provodila represiju”.

Eto, tako je to bilo…

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.