Foto: Duje Klaric / CROPIX

VELIKI RAT U DINAMU, PODIGNUTO 49 KAZNENIH PRIJAVA! ‘Mamić i ekipa udružili su se zbog zločinačkog cilja’!

Autor: Dnevno.hr/P.V.

Kao što smo pisali, u utorak se pojavila vijest da sportska inspekcija pokreće nadzorni postupak nad zbivanjima u Dinamu. Ali, nije baš sasvim to najpreciznija istina…

Naime, članovi GNK Dinamo podigli su kaznenu prijavu protiv Zdravka Mamića, ali i 45 članova Skupštine kluba, te još tri člana Nadzornog odbora Dinama.

Dakle, u toj kaznenoj prijavi piše kako su svi oni na popisu zbog “zločinačkog udruženja, znajući za cilj zločinačkog udruženja i njegove kriminalne aktivnosti počinili kaznena djela u sastavu zločinačkog udruženja ili potaknuli drugog na počinjenje kaznenog djela u sastavu takvog udruženja.”

Neovlašteno tražio razne stvari

I sve to za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, kaznena djela primanja mita i davanja mita, kao i kaznena djela trgovanja utjecajem i davanja mita za trgovanje utjecajem.

U obrazloženju piše kako je Zdravko Mamić i nakon pravomoćne sudske presude – kada je formalno prekinuo pravni odnos s Dinamom – radio kontinuirani pritisak na Upravu kluba koju čine predsjednica Uprave Vlatka Peras, te članovi Uprave Amra Peternel i Krešimir Antolić.

Detaljne informacije iznio je SN, Zdravko Mamić neovlašteno je tražio:

Foto: Nikola Vilic/CROPIX

– da u studenom 2021. godine Uprava kluba imenuje Romea Jozaka na mjesto sportskog direktora u klubu, za značajan iznos mjesečne plaće i na fiksni rok od četiri godine, što Uprava nije provela;
– da u siječnju 2022. godine Uprava kluba donese odluku o transferu igrača Mislava Oršića u inozemni klub, što je Uprava odbila provesti jer je smatrala da bi to moglo izazvati direktnu štetu klubu u odnosu na povoljan sportski rezultat i posredno štetu za njegovo poslovanje ako takav rezultat izostane;

– da u svibnju 2022. godine Uprava kluba donese odluku o imenovanju slovenskog trenera Darka Milaniča na mjesto trenera prve momčadi, umjesto tadašnjeg trenera Ante Čačića. Navedeno je prethodno dogovorio na sastanku s Darkom Milaničem, održanom tijekom druge polovice svibnja na području BiH te uputu prema upravi da će Milanič doći na potpis ugovora 31. svibnja prema uvjetima koje su dogovorili na sastanku. Uprava nije provela tu odluku;

– da u vremenskom razdoblju od lipnja do rujna 2022. godine Uprava dovede u GNK Dinamo sljedeće igrače, za koje je uvjete dolaska prethodno dogovorio Zdravko Mamić:
a) Lukas Kačavenda – prema uputama Zdravka Mamića Uprava je trebala zaključiti transfer između GNK Dinamo i NK Lokomotiva za novčani iznos od 3.000.000,00 eura, uz plaćanje na dva obroka – 1.500.000 eura odmah i 1.500.000 eura u ljeto 2023. godine, uz napomenu da je igrač ozlijeđen, operiran i van natjecateljske mogućnosti do proljeća 2023. godine.

b) Adrian Leon Barišić – prema uputama i prethodnim dogovorima između Mamića, tadašnjeg sportskog direktora Osijeka Nenada Bjelice i zastupnika igrača Danka Đikića, Uprava je trebala zaključiti ugovor o transferu navedenog igrača između GNK Dinamo i NK Osijek za odštetni novčani iznos od 2.200.000,00 eura.

c) Marko Pjaca – prema uputama i prethodnim dogovorima između Mamića, igrača Marka Pjace i njegovog zastupnika Marka Naletilića, Uprava je trebala zaključiti ugovor o konačnom transferu između GNK Dinamo i FC Juventus, uz odštetni novčani iznos od 3.400.000 eura i godišnju bruto plaću od 1.000.000 eura (nije poznat ugovorni rok za igrača).

d) Bećir Omeragić – prema uputama i prethodnim dogovorima između Zdravka Mamića i zastupnika igrača Bećira Omeragića. Tomislava Puljića i NN osobe po imenu Ernest, i uvjetima dostavljenim posredstvom djelatnika sportskog sektora kluba Marka Vukelića, Uprava je trebala zaključiti ugovor o profesionalnom igranju između igrača i Dinama, uz sljedeće uvjete:

– Godišnja bruto plaća igraču od 650.000 eura na ugovorni rok od 6 godina

– Posrednička naknada njegovim zastupnicima u iznosu od 1.600.000 eura uz 15% buduće odštete od igračeve prodaje

– Odšteta njegovom sadašnjem klubu FC Zurich u iznosu od 700.000 eura uz 10% buduće odštete od igračeve prodaje. Uprava nije provela ovaj transfer.

Mamić i njegovi suradnici su se, navodi se u prijavi, koristili i metodama zastrašivanja i ucjenjivanja.

Tako je Krešimir Antolić dobio 16. prosinca 2022. poruke s broja mobitela kojim se koristi Zdravko Mamić. Na njima su bile Antolićeve fotografije kako sjedi u jednom kafiću. tako mu je stavljeno do znanja da ga se prati na svakom koraku. U idućih pet dana Antolić je uočio nepoznate osobe koje su obavljale neovlašten nadzor nad njegovim kretanjem. O tim saznanjima izviješten je Sektor kriminalističke policije, Služba općeg kriminaliteta.

I Mirko Barišić je istog tog 16. prosinca 2022. na svoj mobitel dobio sljedeću poruku:

“Postovani gospodine Barisic !

Zelio bih Vas podsjetiti na neke stvari koje ste Vi i Vasa cijenjena supruga radili. Posjedujemo racune i dokaze da ste svoje osobne stvari placali karticon GNK DINAMA. Nadamo se da cete u ponedjeljak ispostovati odluku skupstine ili u protivnom dokazi koje posjedujemo, a posjedujemo dosta racuna, idu u DORH i u sve medije. Poslali smo vam vec pripremljenu sliku kako ce to izgledati i nadamo se da do toga nece doci. Zelimo Vam cestit Bozic i Novu Godinu i nadamo se da cete blagdane provesti u toplini svoga doma, a ne na Oranicama ili ne daj Boze u Remetincu.”

U svakom slučaju, cirkus na Maksimiru ide dalje…

Autor:Dnevno.hr/P.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.