fbpx
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

VEĆ PLAČEMO ZA DRESOM KOJI NAS JE PROSLAVIO: Oprostili smo se upravo od crne boje, a neki ‘zlobnici’ rugali su se Hrvatima

Autor: Andrija Kačić Karlin

Nogometna moda, opreme reprezentacija i klubova postala je neizostavni, ma i te kako važan dio sportskog spektakla. Dočim se prije nekoliko desetljeća opreme dresova klubova i nacionalnih momčadi uopće nisu mijenjale, niti je bila razvijena i razgranata marketinška i komercijalna, napose prodajna mreže istih, danas je situacija stubokom drugačija.

Klubovi i reprezentacije skoro svaku sezonu mijenjaju dresove, mnogi su klubovi čak i pomalo time izgubili svoj vizualni identitet. Ali, što ćete? Kada novac pokreće svijet! Dresovi se masovno prodaju, profiti su milijunski i nogometna moda postala je jednako važan segment nogometnog biznisa baš kao i prodaja ulaznica, prodaja televizijskih prava, ubiranje harača od kladionica, pa čak ga možemo usporediti i sa zaradom od transfera.

Dresovi najvećih nogometaša svijeta prodaju se u milijunima, kao i dresovi reprezentacija. A hrvatski dres, onaj tradicionalni, crveno-bijeli s kvadratićima, kojeg imamo u različitim varijantama eto preko 30 godina – prodaje se po cijelom svijetu. I zaštitni je znak hrvatske reprezentacije.


Prekrasna kombinacija

Dobavljač hrvatskih dresova bio je davno Lotto, danas je Nike. I za svaki kvalifikacijski ciklus smišljaju se nove varijante dresova. Neki dresovi su bili pun pogodak, neki baš i nisu, ali i činjenica jest da karizmu pojedinog dresa stvara – rezultat.

Pa su tako dresovi iz četvrtfinala, zapravo s europske smotre 1996. godine u Engleskoj danas pravo blago za kolekcionare i mnogi ih smatraju našim najljepšim dresovima u povijesti. U najužoj konkurenciji su dresovi i sa svjetske smotre u Francuskoj 1998. godine, stilizirani kvadratići u obliku vijoreće zastave, kao i pričuvni plavi dres s kvadratićima na bočnoj strani – ostali su poput žiga upamćeni u svjetskoj nogometnoj povijesti.

Foto: Ante Cizmic/CROPIX

U Rusiji 2020. godine Hrvatska je nastupala u varijanti, prekrasnoj, prvog dresa s velikim kvadratićima, a pričuvni je bio potpuno tamni, crni, s osjenčanim kvadratićima. Istina, zbog tog crnog dresa bilo je i povika od nekih koji su htjeli ispolitizirati tu tamnu boju dresa uspoređujući je s nečim što s nogometom i sportom nema apsolutno nikakve veze.

U tim dresovima Hrvatska je postigla svoj najveći uspjeh, zacrtala se zauvijek na povijesnu nogometnu mapu svijeta, umalo je bila i svjetski prvak. I naravno da su ti dresovi prirasli srcu, ostali zauvijek u kolektivnoj memoriji. I to je baš krasno.

Sada crni dres odlazi u povijest, marketing, biznis i profit idu dalje. Pričuvni dres neće biti crni, ali neće biti ni isuviše različit. I dalje ostaje u tamnoj varijanti, s crnim i tamnoplavim kvadratićima koji su iskonski oblik hrvatske državnosti i suverenosti.

Mnogi već sada žale za crnim dresovima, jer zaista u njemu pamtimo najdojmljivije partije hrvatskih nogometaša. No, nastave li ovako kao protiv Francuske, i ta plavo-crna kombinacija ući će nam u dušu. Dakako, prvi dres je morao ostati nepromijenjen u iskonskom obliku s kvadratićima, biti će nekako drugačije posloženi. Ta, mora se zaraditi, svijet danas funkcionira na takvom pristupu.
Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Hrvatska je dosad promijenila nekoliko desetaka varijanti dresova, prva domaća garnitura uvijek je bila posložena u crveno-bijelim kvadratićima, a pričuvna je znala biti i posve bijela, plava, s dodatkom kvadratićima, nekad većim ili manjim. Crni dres je bio revolucionaran. Imati ćemo najbolje mjesto u muzeju.

Inače, kod svih hrvatskih navijača vlada već višedesetljetni strah da se s dresa ne izgube kvadratići. Zasad se strah pokazao bezrazložnim, ali s obzirom kako mnogi vole ispolitizirati taj hrvatski vizuelni ne samo politički nego i nogometni identitet opreza nikad dosta. Zato, pozdravljamo i ovaj novi pričuvni dres s crno-tamnoplavim kvadratićima. Neka ih!
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.