Foto: Srdjan Vrancic/CROPIX

VATRENI BI MOGAO IMATI GRDNIH PROBLEMA! Gradi stanove za milijune, a sve bi moglo biti nelegalno

Autor: Gordan Ivan Šojat

Građevinski biznis uvijek je jako privlačan svakome tko želi oploditi svoj kapital, a ako vam je lokacija u užem centru grada Zagreba, zarada vam je i više nego zagarantirana.

Tako je u taj lukrativni poduhvat dao i bivši igrač Dinama i hrvatske reprezentacije Tin Jedvaj, kojem je zagrebački gradski ured za graditeljstva izdao u svibnju ove godine građevinsku dozvolu za izgradnju vile s tri stana na lokaciji Mlinarska cesta, donosi Jutarnji list.

Jedvaj je za zemljište u Mlinarskoj platio 450 tisuća eura, ali kako saznaje Jutarnji od jedne susjede, objekt koji je izgrađen na tom zemljištu je, po njenim tvrdnjama, bespravan.


Isti izvor je izjavio kako je i ‘kupoprodajni ugovor ništetan s obzirom na to da glasi na nepostojeću osobu koja nikada nije imala prijavljeno prebivalište na toj adresi’.

Sve legalno

S druge strane kontaktirana je Jedvajeva odvjetnica Ana Doležal, koja kaže da je cijela kupoprodaja napravljena u skladu sa svim zakonskim propisima.

“Izdana je lokacijska dozvola koja je pravomoćna te je izdana i građevinska dozvola za koju se još čeka pravomoćnost, kako bi sve bilo u skladu s propisima. Kuću je prodala gospođa Ruža koja je bila vlasnica i koja je uredno potpisala sve ugovore kod javnog bilježnika. Susjedi očito svašta pričaju. Zasad nismo s nikim imali problema”, izjavila je odvjetnica.

Sin bivše vlasnice Darko Zoršak izjavio je za Jutarnji kako je nekretninu naslijedila njegova majka Ruža, a da je spomenutu kuću izgradio njezin bivši korisnik.

“Kuća ima sve potrebne dozvole, pa i uporabnu, ali njezin novi vlasnik odlučio se na potpuno rušenje objekta i izgradnju vile s tri stana za sebe i svoje prijatelje, nogometaše”, kaže Zošak, a o susjedi koja tvrdi kako je objekt nelegalan kaže:
“Spomenuta susjeda jako dobro zna tko smo mi, a poznaje i moju majku”, kaže Zošak, koji dodaje da je njegova majka imala prijavljeno prebivalište na toj adresi, na kojoj je živjela kao podstanar.

Naziru se problemi

“Gradnjom prethodno bespravnog objekta stvoreno je klizište opasno po život koje je trajno utjecalo na sigurnost zgrade i statike zgrade na toj lokaciji te je bio jedna od razloga da postojeći objekt nikad nije dobio ili uspio ishoditi priključak na gradsku kanalizaciju – izjavila je spomenuta susjeda koja se protivila izdavanju dozvole, a to se navodi u dozvoli. Također je u svom očitovanju “upozorila da su kupoprodajni ugovori s kojima je vlasništvo preneseno ništetni”.
“S obzirom da glase na nepostojeću osobu koja nikada nije imala prijavljeno prebivalište na toj adresi kako je navedeno u kupoprodajnom ugovoru koji se nalazi u spisu predmeta”, izjavila je misteriozna susjeda, pišeu izdanoj građevinskoj dozvoli.

“Iz gore navedenih razloga ovim putem traži se ne izdavanje građevinske dozvole nelegalne gradnje građevinskog objekta koji prema navedenom projektu bi i među ostalim onemogućio ulaženje svjetlosti dana u građevini lociranoj pokraj nje te znatno narušio zdravlje i dobrobit stanovnika iste. Nadalje smatra se kako bi gradnja radi privatnog kapitala i interesa nadasve narušila i okoliš stare jezgre Grada Zagreba, koja je pod zaštitom. Koristim priliku kako bi najavila da ću poduzeti sve daljnje potrebne pravne radnje radi zaštite vlastite zdravstvene dobrobiti, prava i interesa te radi zaštite nepokretne imovine čija sam vlasnica i u kojoj imam prebivalište, radi ostvarivanja svojih prava na svim razinama koje dopušta zakonodavstvo te pravni sustavi stečevina RH i EU”, upozorava susjeda.

Iz Grada Zagreba očitovali su se na prigovore i odgovorili:

“U pogledu primjedbi na smanjivanje kvalitete života i vrijednosti susjedne građevine te onemogućavanje ulaženja svjetlosti, za navesti je da Zakon o gradnji nije predvidio da se takvi navodi u postupku građevinske dozvole ocjenjuju te stoga nisu od utjecaja za izdavanje građevinske dozvole”, kažu iz Grada.

 

Autor:Gordan Ivan Šojat
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.