REUTERS/Carl Recine/Guliver Image

‘ISPRIČAVAM SE HRVATSKOJ NACIJI ZBOG TE IZJAVE’! Dalić je jasno rekao što misli: ‘Oprostite, nisam htio nikoga uvrijediti’!

Autor: Dnevno.hr/P.V.

Hrvatska će u petak od 16 sati igrati četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Kataru. Protivnik je moćni Brazil, a uoči tog susreta pred medije će od 12:45 izaći izbornik Zlatko Dalić i kapetan Vatrenih Luka Modrić

Jesu li opušteni, kakva je atmosfera?

“Napravili smo jaku veliku stvar ulaskom u četvrtfinale. Bez obzira na to, želimo još više. Znamo da nas čeka možda i najveća utakmica na turniru protiv jednog od favorita za osvajanje naslova, uvijek jest, ali po prikazanoj igri na ovom Svjetskom prvenstvu s pravom su u toj grupi.

Dalić se ispričao

Moramo samo biti pravi, dati maksimum kao što smo dali u svakoj utakmici dosad. Maksimum mogućnosti, odigrati najbolju utakmicu i onda imamo šanse. Da se zadovoljavamo što smo tu, definitivno ne. Znamo da nas čeka utakmica protiv velikog suparnika, ali imamo svoju snagu, vjerujemo u nas i tako ćemo se postaviti na terenu”, rekao je Luka Modrić.

Zlatko Dalić se potom ispričao…

“Ispričavam se zbog svoje izjave o umjetničkom klizanju. Nisam mislio ništa loše, čak sam i pohvalio taj sport koji je težak. Htio sam reći da je u tom sportu bitan dojam, a u nogometu nije”, rekao je Dalić.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Dobio je potom očekivano pitanje…




“Sosa trenira, oporavio se i konkurirat će za sastav protiv Brazila, koji je favorit u ovoj utakmici”, rekao je Dalić.

Iz tabora Brazila dolaze lijepe riječi o Hrvatskoj, Modriću.

“Lijepo je čuti kad biranim riječima priča o meni. On je odličan dečko i u super smo odnosu. Igra u velikoj formi i pokazao je da je odličan igrač. Sutra će biti jako teško zaustaviti ga. Suigračima ću savjetovati i pomoći da mu se oteža posao. Svatko se ovdje bori za svoju zemlju”, rekao je Modrić.




Priprema je kao za finale Svjetskog prvenstva…

“Ovo će biti za nas utakmica kao finale u Rusiji. Mislim da je Hrvatska jedina manja država koja je nakon uspjeha na jednom Svjetskom prvenstvu ponovila uspjeh na drugom. Nećemo na tome stati, želimo ići dalje”, rekao je Dalić.

O proslavi golova protivnika…

“Imaju svoj način veselja i zabave, tu pokazuju momčad, zajedništvo, narav i karakter i to je njihovo pravo. Je li to respekt prema protivniku ili ne, nebitno je. Ne bih volio da moja momčad tako slavi. Ali to je karakter, nacija, takvi su kakvi jesu i to je lijepo”, rekao je Dalić.

Luka zna da je teško s Brazilom…

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

“Nekoliko puta sam igrao s Brazilom, još ih nismo uspjeli pobijediti. Nadam se da će se ta tradicija promijeniti. Brazil na svakoj poziciji ima fenomenalne igrače, to su jedni od najboljih igrača na svijetu. Morat ćemo biti vrlo agresivni, trkački na pravom nivou, ne dati im da se razigraju. To će biti važno kad ne budemo imali loptu, agresvni, čvrsti i ne dati im da se razmašu”, rekao je Modrić.

Kamerun ih je uspio pobijediti…

“Iskreno nisam imao priliku gledati tu utakmicu, ali su Brazilci dosta toga promijenili. Nisu igrali s najjačom momčadi, ali mogu složiti dvije top momčadi. Nije to mjerilo, ali je pokazatelj da se i njih može pobijediti”, rekao je Luka.

Argentina je pala, može li i Brazil?

“Pa utakmica s Argentinom bila je drugačija jer nije odlučivala o prolasku. Morat ćemo zaustaviti Neymara, no on ima veću i bolju podršku suigrača nego što je imao tad Messi”, rekao je izbornik.

Zlatko je spomenuo i Srbiju…

“Gledali smo Srbiju protiv Brazila. Srbija je igrala sat vremena odlično, no onda su igrači postali nervozni. Nakon gola se Brazil razigrao, a Srbija pala. Mi ne smijemo upasti u tu nervozu. Moramo biti disciplinirani i čekati priliku”, rekao je Dalić.

Bit će to poseban susret za Luku.

“Veselim se što ću igrati protiv nekih bivših i sadašnjih suigrača, ali prijatelji možemo biti nakon utakmice. Svatko gleda sebe i bori se za svoju državu. Dat ćemo maksimum da pokušamo otići korak dalje”, rekao je Modrić.

Oproštaj?

“Vidjet ćemo što će biti u budućnosti. Sad sam fokusiran samo na ovu utakmicu. Nemam neku taktiku za rast ni za pomlađivanje”, rekao je Modrić.


Kroz povijest svjetskih prvenstava osam reprezentacija osvajalo je naslov prvaka, Hrvatska je do sada igrala sa sedam svjetskih prvaka, jedino nikada nismo igrali protiv Urugvaja, a Brazil nismo nikad pobijedili.

Ukupno su Vatreni protiv Brazila, Njemačke, Italije, Argentine, Španjolske, Francuske i Engleske odigrali 52 utakmice ostvarivši 14 pobjeda, 14 remija i 24 poraza.

Najgori skor imamo s Brazilcima protiv kojih još nismo slavili, dok su nam najveće ‘mušterije’ Talijani protiv kojih smo bez poraza u osam međusobnih susreta.

Hrvati teško s Brazilom

Protiv našeg idućeg suparnika na Svjetskom prvenstvu u Katru, igrali smo četiri puta ostvarivši tri poraza i jedan remi.

Prvi dvoboj između Vatrenih i Selecaoa odigrali smo 2005. u Splitu. Brazil je na Poljud stigao kao aktualni svjetski prvak a susret je završio 1:1. Hrvatsku je u vodstvo doveo Niko Kranjčar u 32. minuti, a na konačnih 1:1 poravnao je Ricardinho 10 minuta kasnije.

NordPhotoGmbHBratic nph/Guliver Image

Niti godinu dana kasnije Hrvatska i Brazil su se ponovno susreli, ali ovoga puta u službenom susretu u skupini na SP u Njemačkoj. U dvoboju 1. kola u skupini F na Olimpijskom stadionu u Berlinu 13. lipnja Brazil je bio uspješniji sa 1:0, a strijelac jedinog gola bio je Kaka u 44. minuti.

Bio je to susret u kojem su “Vatreni” odigrali odlično posve ukočivši Ronalda, Adriana i Ronaldinha. Ipak, jedna neopreznost u obrani i majstorija Kake Hrvate je stajala osvajanja jednog boda.

Vatreni i Selecao su treći put igrali međusobno na otvaranju svjetskog prvenstva 2014. u Sao Paolu, a slavio je domaćin sa 3:1.

Ostaje utjeha kako smo otvorili prvenstvo protiv peterostrukog svjetskog prvaka u susretu kojeg je gledalo najmanje dvije milijarde ljudi.

Guliver Image

Hrvatska je povela u 11. minuti autogolom Marcela, a u 29. minuti je izjednačio Neymar. U nastavku susreta ukazao se sudac Nishimura koji je u 70. minuti poklonio kazneni udarac domaćinu kojeg je realizirao Neymar. Sve dvojbe oko pitanja pobjednika razriješio je Oscar u sudačkoj nadoknadi.

Posljednji međusobni susret Brazil i Hrvatska su odigrali u lipnju 2018. u sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Dvoboj je igran na Anfieldu, a Brazil je slavio sa 2:0 golovima Neymara u 69. minuti, te Roberto Firmina u trećoj minuti nadoknade.

Autor:Dnevno.hr/P.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.