Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

UNIO JE NEMIR MEĐU VATRENE, ŠTO BI TEK RADIO HAJDUKU!? ‘Odmetnik’ može zapaliti Poljud, ali…

Autor: Andrija Kačić-Karlin

Nogometaš Verone, ponikao u Hajduku, Nikola Kalinić osebujna je sportska pojava. Njegova nadasve zanimljiva sportska karijera, od Hajduka gdje se afirmirao preko 12 godina igranja u inozemstvu po jakim klubovima malo je nagrđena onim događajem neposredno uoči svjetske smotre u Rusiji. Kada je epilog bio nesretan po Kalinića. Izbornik Zlatko Dalić ga se riješio jer se ovaj nogometaš postavio ultimativno, htijući imati zajamčeno mjesto u prvoj reprezentativnoj postavi.

Dogodilo se to što se dogodilo. Budimo ljudi, svi griješe, a i priznajmo da se nakon takvog raspleta situacije nije ni lako vratiti u pravo sportsku kolotečinu. Nikola Kalinić je u tome uspio. Možda se nije naigrao, ali je bio u velikim klubovima, madridskom Atleticu i Romi, sada je u Veroni, pitanje je do kada. No, o tome malo kasnije.

Ovih dana svratio je pozornost na sebe, bio je strijelac dva pogotka za Veronu koju vodi Igor Tudor u dvoboju protiv Salernitane (2-2). Prošle sezone kad je Veronu vodio također naš Ivan Jurić nije se baš naigrao. U 19 utakmica u kojima je mahom ulazio s klupe postigao je samo dva pogotka. Jurić je danas u Torinu, Tudor u Veroni, a Kalinić se probudio.

Kalinić u formi

No, u cijeloj priči ima jedna poanta. Nikola Kalinić ima već 33. godine. Verona ga se pomalo misli riješiti, opterećenje je za klupski budžet s plaćom od 2.3 milijuna eura. I mnogi su ga već vidjeli natrag u Hajduku. Nemoguća misija? Pa, kako Hajduk radi i kupuje prošlih tjedana i ovo bi se moglo zbiti.

Kalinić već lagano gleda prema kući, Splitu, Solinu. U karijeri je zaradio puno. Oni koji su upućeni u tajne Hajdukovog poslavanja čak će vam tvrditi da je dogovor već sklopljen i da je Kalinić nakon Nove godine u Hajduku.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Opet ima jedan – ali. Što Kalinić bude bolji u Veroni, a vidimo da se vraća u golgetersku formu to će i zanimanje za njega biti veće. Pa mu Hajduk neće biti jedina opcija, a uvijek je dobro kad dođe nemoralna ponuda. Što ne bi odigrao još dvije godine za „pravu lovu„. Ili će se zaista odlučiti ili je već dogovorio povratak u Hajduk. Dvojac Livaja-Kalinić za Prvu hrvatsku nogometnu ligu bio bi atomski.
Kaliniću ističe uskoro ugovor i Hajduk ne bi platio odštetu. K tome, svjedoci tvrde da je Kalinić već nekoliko puta viđen s Hajdukovim čelnicima, pa i sa sportskim direktorom Mindaugasom Nikoličiusom.

Podsjećamo, Kalinić je iz Hajduka je otišao još u kolovozu 2009. godine. I za tada rekordnih 7.5 milijuna eura preselio je u engleski Blackburn. Nakon toga ga je karijera vodila širom Europe, iz Blackburna je otišao u ukrajinski Dnipro s kojim je 2015. igrao u finalu Europske lige. Potom ga je kupila Fiorentina gdje je igrao najbolji nogomet karijere, postigao 33 gola u 84 nastupa te u siječnju 2017. godine dobio vrlo unosnu ponudu iz Kine. Spominjala je odšteta od preko 40 milijuna eura uz godišnju plaću od preko deset milijuna eura, ali Kaliniću se ta ideja nije dopala, želio je ostati u Europi.




Pa je osvanuo u Milanu, iz Italije je otišao kod Simeonea u madridski Atletico. Od tuda je otišao na posudbu u Romu gdje je malo ostao i nakon isteka posudbe. Pa ga je Atletico prodao Veroni koju je vodio Jurić. Sada će kod Tudora u istome klubu očito imati povlašteni tretman, njih dvoje se odlično poznaju, još su prije petnaestak godina igrali čak zajedno u Hajduku.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

I sada je situacija s Kalinićem zaista specifična. Navijači i on sam čekaju povratak u Hajduk, dakako da bi svi voljeli da bude u top formi. Opet, ako bude u top formi nema sumnje da će biti zasut ponudama za nastavak karijere u inozemstvu. Hoće li Kalinić u tom slučaju odoljeti milijunima?

Hajduk tim potencijalnim inozemnim ponudana ne može parirati, on može Kaliniću ponuditi tek „sitniš„, ali i njegov eventualan kraj karijere s naslovom hrvatskog prvaka.




Autor:Andrija Kačić-Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.