FOTO: screenhotuefa

UEFA PRIJETI PRAZNOM PUŠKOM? Koji će se igrač odreći 20 i više milijuna eura samo da bi zaigrao za svoju reprezentaciju?

Autor: Andrija Kačić Karlin

Osnivači, ideolozi europske nogometne Superlige računaju na jednu ljudsku karakteristiku koja se kroz povijest, kroz stoljeća pokazala dobitnom kombinacijom. Oni računaju na pohlepu, sebičnost, želju za pošto-poto zaradom.

I zacijelo točno gađaju. Riječ je o pohlepi današnjih nogometaša.

Naime, ideolozi Superlige zacijelo su razmišljali o opciji da će Uefa igračima koji će igrati Superligu zabraniti igranje za njihove nacionalne reprezentacije.

Što se, eto, i dogodilo.

I nisu se pritom osnivači Superlige previše obazirali, jer znaju koliko su igrači željni bogate zarade u svojim relativno kratkim karijerama.

K tome, svi ti igrači pod profesionalnim ugovorima s klubovima koji namjeravaju igrati Superligu moći će se opravdavati jednostavnom činjenicom.
Pa, oni su pravno vrijednim, basnoslovnim, ugovorima vezanima za te klubove i ako žele igrati za svoju nacionalnu vrstu morati će ih s odreći.

Dakle, zapitajmo se, koji će se to igrač jedne europske ili svjetske reprezentacije odreći pet, deset, dvadesetak ili više milijuna eura zbog ljubavi prema domovini, a sebe pritom oštetiti za potencijalnu zaradu jednog bruto-društvenog proizvoda manje države?
Niti Hrvatska nije iznimka

Nije tu ni Hrvatska iznimka, možemo se mi zaklinjati u vjernost, lojalnost i domoljublje bilo kojeg od naših nogometaša. Ali, koji će se od njih odreći četverogodišnjeg ugovora gdje svaka sezona vrijedi nekoliko milijuna eura. Jednostavnije mu se oprostiti od reprezentacije.

Živi bili pa vidjeli nekoga tko će drugačije postupiti.

Uglavnom, novac s kojima će mahati klubovi Europske lige najveća je prijetnja Uefinom nogometnoj hijerarhiji, a s tim novcem potkopava se cjelokupna struktura europskog nogometa.
Zaživi li Superliga okliještena će biti i domaća prvenstva i europski kupovi i kvalifikacije za velika natjecanja, najveći gubitnik će biti reprezentativni nogomet.

A igrači kao igrači. Oni igraju da zarade i u tome ne treba gledati ništa loše.

No, da bi se ovakva nakaradna situacija uopće i stvorila moralo je i kod Uefe biti grešaka. I Uefa je bila pohlepna i samouvjerena, pretjerano sigurna u svoj financijski stroj koji je novce izrađivao u svakoj sekundi.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.