fbpx
Guliver Image/Mađarski navijači/Ilustracija

UEFA DOPUSTILA ZASTAVU NA KOJOJ SVOJATAJU HRVATSKU? Teški incident, u Srbiji se sad plaše i ustaša

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Tjedan je u kojem su se na nogometnoj sceni okupile reprezentacije, a s njime, iz hrvatskog susjedstva došla je jedna navijačka priča, a u njoj je u fokusu obilježje na kojem se svojata dio teritorija koji danas pripada Hrvatskoj.

O tome pišu mađarski mediji, a odjeknulo je i šire, zbog informacije kako je UEFA dala zeleno svjetlo za korištenje mađarske zastave na kojoj je ta zemlja prikazana s granicama koje sežu i do hrvatskog područja.

Radi se o državnoj tvorevini poznatoj pod nazivom Velika Mađarska, a kako pišu u hrvatskom sjevernom susjedstvu, u Mađarski nogometni savez stiglo je objašnjenje da odgovorna europska tijela smatraju kako u takvom prikazu Mađarske nema ničeg rasističkog samo po sebi.


Javile se ključne organizacije

Kako pišu mediji u Mađarskoj, o tome su se izjasnili UEFA i organizacija FARE, koja vodi brigu o suzbijanju rasističkih ispada na nogometnim utakmicama u Europi. Stigla su i objašnjenja kako se sporna zastava s Velikom Mađarskom smije koristiti, s naglaskom na ključne stvari.

Mediji u Mađarskoj donose da je dozvoljeno prikazivanje Mađarske u njezinim tadašnjim povijesnim granicama, ali bez dodatnih natpisa ili drugih simbola.

Dopuštene su samo boje s mađarske zastave, crvena, bijela i zelena, a svaka zastava prilikom ulaska na stadion treba biti raspoloživa za pregled kako bi se provjerilo je li sve u skladu s postavljenim pravilima.

Traži se i da zastava ne ometa druge na tribinama u praćenju utakmice.

Ako se bilo što od ovog prekrši, prijete sankcije, objavio je Mađarski nogometni savez, a donose tamošnji mediji.

Netko prkosan s mađarske strane je na ovo reagirao na Twitteru, uz riječi da bi oni ionako donosili zastave s Velikom Mađarskom na tribine, sve da ih UEFA i zabranjuje.
Rumunji iznenađeni, objavili reakciju

Na ove vijesti stigla je i reakcija iz Rumunjske, s tvrdnjom da ono što je u javnost pustio Mađarski nogometni savez, a donijeli su mađarski mediji – nije točno.

Kako se tvrdi, u Rumunjskoj su tražili da se UEFA o ovom izjasni, a dodaje se da su dobili odgovor kako nije bilo dozvole za prikazivanje sporne državne tvorevine. Rumunjima je ovaj slučaj zapeo za oko jer se poseže i prema njihovom teritoriju.

Ova priča odjeknula je i drugdje. U hrvatskom susjedstvu, između ostalog, o tome se piše i na nekoliko jakih portala u Srbiji s obzirom na to da se u granicama Velike Mađarske svojata i dio današnjeg srpskog teritorija.

Zbog toga, ni Srbi ne mogu vjerovati u ovakvu odluku, a kako to izgleda u reakcijama, u naslovu svojeg teksta dočarao je portal Kurir.

“Veliki skandal, UEFA se igra s vatrom: Dozvoljena je zastava Velike Mađarske?! Što je sljedeće? Velika Albanija? Ustaška NDH?”, stavio je Kurir u naslovu svojeg teksta.

Screenshot: Kurir

“Ne treba zaboraviti da smo bili svjedoci kada su se na nogometnim stadionima isticale zastave Velike Albanije i nacističke tvorevine Nezavisne Države Hrvatske, koje su aludirale na sadašnji teritorij Republike Srbije i Republike Bosne i Hercegovine. S ovom porukom koju je poslala UEFA, nedvosmisleno je da će i drugi nogometni savezi tražiti ‘pravdu'”, piše srpski portal unutar svojeg teksta.

Reakcije dolaze, a teško će ih primiriti ograničenja za koje Mađari pišu da ih je postavila UEFA – s obzirom na to da je u prvom kartu Mađarska u granicama koje sežu izvan kruga njezinog sadašnjeg teritorija, uzimajući i od susjednih zemalja.

Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.