Foto: Matija Djanjesic / CROPIX/ilustracija navijačke baklje

Udarili na njih, a oni postali mafija i dileri: Ovakvi ne trebaju nikome

Autor: Ivan Lukač

Ultras scena u Europi je više manje mrtva. Zbog nasilja i razno drugih stvari klubovi su ih zabranili. Navijanje na tribini zamijenio je kazališni pljesak, a navijače gledatelji koji kao u Americi sport tj. nogomet više gledaju kao proizvod, a ne kao emociju kao što je nogomet nekada bio.

Međutim, nisu samo klubovi krivi. Velika Barcelona bila je prisiljena zabraniti svojim ultrasima dolazak na stadion. Ovo je priča o nekad glavnim ljudima na Camp Nou, a danas grupi koja teoretski postoji još samo na ulici, njihovo ime je Boixos Nois.

U prijevodu na hrvatski njihov ime znači “ludi dečki”, a poprilično su se trudili da daj im taj epitet itekako pristaje. Grupa je osnovana 1981. godine te su podržavali neovisnost Katalonije te su naginjali socijalizmu kao političkoj doktrini. Ipak, s vremenom se situacija promijenila. 90tih godina skinheadi su postali najbrojnija subkultura u Barceloni pa su se ubrzo priključili ultrasima Barcelone i promijenili njihov DNK.

Zabrana za sva vremena

Postali su neonacisti koji su se zalagali i dalje za slobodnu Kataloniju te su nacizam vidjeli kao jedino rješenje. Imali su velike sukobe s drugom frakcijom navijača,  Penya Almogàvers, koji su zagovarali socijalnu demokraciju. Nosi su bili inspirirani britanski huliganima koji su tih godina već polako prestajali postojati. Država ih je sustavno uništavala i imamo ovo što imamo danas na tribinama u Engleskoj.

Kako je grupa rasla tako je rasla i podrška uprave kluba. Tadašnji predsjednik Nunez dao im je apsolutnu slobodu na stadionu uz jedan uvjet, a to je da nema nasilja na tribinama. To su i poštovali, a u prostorijama kluba čuvali su svoje transprente i zastave dok su nasilje provodili na ulicama. Koliko im je Nunez išao “niz dlaku” govori podatak da im je dozvolio i zastavu s kukastim križem.

Njihovo nasilje doseglo je vrhunac kada su 1991. ubili jednog od pripadnicu navijača Espanolya. Ubili su je cipelarenjem, a osim što je navijala za Espanoly bila je homoseksualac. Bio je to skandal neviđenih razmjera u Španjolskoj. Šest od sedam napadača završilo je u zatvoru dok se sedmi izvukao zbog nedostatka dokaza.
 

Njihov bijes eksplodirao je do kraja kada je Luis Figo Barcelonu zamijenio Real Madridom. Nunez je otišao došao je Gaspart. On je volio navijače i prozvao ih gospodom. Onda je došao Loporte koji je počeo raditi na tome da nestanu s tribine. Bijes na Figa je bilo toliki da je i vojska čuvala Real kada je dolazio u Barcelonu. Navijači su bakljama, petradama i svime što su nabavili gađali hotel u kojem je Real spavao.

Utakmica je više puta bila prekinuta. Figa na stadionu nisu samo gađali notorni Noisi nego cijeli stadion. Letjele su čaše, stolice, upaljači, a vrhunac je bio kada su Noisi prema Figu bacili odrezanu svinjsku glavu. Utakmica je završila o:o, a bila je prekinuta na 13 minuta. Nogomet je tada bio u drugom planu.

Laporta čim je došao na vlast zabranio je ultrase i sva njihova obilježja te su se 2003. zadnji put našli na tribini. Naravno, nisu se tako lako pomirili s tim. Prijetnjama smrću po zidovima njegove kuće, a u veljači 2004. dvojica Boixoa su ga napala dok je izlazio iz kuće. Kasnije te godine, policijsko prisluškivanje telefona u ožujku otkrilo je zaštitara Camp Noua koji je rekao da “ima novca za svakoga tko želi dobro prebiti Laportu.”

Kada su ih zabranili postali su mafija i dileri. 2021. policajci su pretražili 18 domova i lokala gdje su zaplijenili deset komada vatrenog oružja, “brojno hladno oružje”, kilogram kokaina, više od 5000 biljaka marihuane te hašiš. U njihovim stanovima našli su brojne nacističke časopise i obilježja.

Danas teoretski više ne postoje iako svako malo dođe do nekog velikog obračuna gdje bude izbodenih. Kao ultaras skupina više ne postoje, a danas nakon te racije 2021. sve manje djeluju i na ulici. Tužno je što nekada može nastati iz ove predivne igre iako je pitanje je li njih ikada nogomet zanimao. Zdravi ultrasi su najpozitivnija stvar koji nogometni klub može imati, ali ovakvi ne trebaju nikome. Ni tribini, ni klubu, a ni društvu.

Autor:Ivan Lukač
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.