Facebook/Slaven Belupo

U JUGOSLAVIJI BI O TOME MOGAO SAMO SANJATI! Najveći talent HR nogometa ovo nikako ne bi mogao napraviti!

Autor: Andrija Kačić Karlin

Na tragu vijesti da je 16-godišnjak otišao iz Slaven Belupa u njemački Bayern spontano smo se podsjetili bivše države i pravila, zakona koja su vrijedili u njoj. Nogometnih dakako, ne onih političkih i inih zbog kojih se i raspala. Dobro , ne samo nogometnih, jednostavno – sportskih.

Naime, u Jugoslaviji sportaš, nogometaš nije smio napustiti zemlju do 28. godine života. Znamo da mlađim čitateljima to sad izgleda nevjerojatno i nemoguće. Ali, upravo tako je bilo.

Neki nostalgičari spominju da bi se isto pravilo moralo i sada uvesti. Pa, zamislite samo koji bi igrači igrali u našim klubovima. Danas, kada prodaju 20-godišnjaka i vele da je „prodan u poznim godinama”.

Ako odeš, nema povratka

Evo vam jedne strašne ilustracije. Danas je nezamislivo da na Svjetskom prvenstvu igra reprezentacija u kojoj svi igrači nastupaju u domaćoj ligi. Na svjetskoj smotri u Njemačkoj 1974. godine Jugoslavija je igrala samo s jednim igračem koji je tada igrao u inozemstvu. Bio je to Ilija Petković. No, i on se ubrzo vratio u OFK Beograd.

Naravno, na snazi je bilo pravilo administrativne zabrane neodlaska u inozemstvo do 28. godine. Mogli ste ga prekršiti, ili ne otići na služenje godinu i nešto dana u Jugoslavensku narodnu armiju. Mogli ste, ali se niste mogli vratiti u zemlju.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

I malo kome je padalo napamet da nešto pokuša, kakvu eskivaciju ili prevaru. Time bi upropastio i sebe i svoju obitelj i rodbinu.

I jednostavno je zaključiti zašto danas nije tako. Ovo što je tada bilo u Jugoslaviji, ta administrativna zabrana odlaska u inozemstvo do 28. godine, nije ništa drugo doli kršenje međunarodnog prava, riječ je o zabrani kretanja i rada.




Danas to ne prolazi, dolaskom neovisne Hrvatske to je pravilo posve ukinuto, makar je predkraj bivđe države zamiralo. Kako se vidjelo da će se raspasti tako više nitko nije gledao tko gdje ide. Jedan od prvih koji je sa samo 23 godine otišao van jest Aljoša Asanović iz Hajduka u Metz 1990. godine.

I zato su djeca klupske sastave znali napamet. Zbog tog pravila kvalitetni igrači ostajali su u klubovima po desetak godina. Primjerice, u Hajduku su Dražen Mužinić i Jurica Jerković igrali 11, Ivan Buljan i Ivan Šurjak deset godina. Velimir Zajec igrao je u Dinamu deset godina, Vahid Halilhodžić deset godina proveo je u Veležu, a Safet Sušić devet je godina nosio dres Sarajeva.

A danas odlaze mladići koji još nisu punoljetni. Sloboda rada i kretanja, možemo se „frigat”. Zamislite da danas kvalitetan hrvatski igrač ostane u jednom klubu tako dugo. Pa, Dinamo bi imao sastav za polufinale Lige prvaka, nije to pretenciozno zaključiti.




U ta vremena, kada su djeca, rekosmo, znale postave napamet ako ih probudite u tri izjutra – u domaćoj, jugo-ligi, igrao se dobar nogomet. Bila je to liga prekaljenih majstora, velemajstora koji su se silno htjeli dokazati da se nakon 28. godine prodaju i nešto zarade u kerijeri. I išli su, kao i danas, u velike klubove, Šurjak i Sušić u PSG, Oblak u Bayern, Spasić u Real, no vremena je bilo jako malo…

„S 28 godina vi ste već poprilično istrošeni, a morate odigrati nekoliko dobrih sezona ako želite zaraditi dobar novac. Morate biti spremni kao top. Nije bilo lako, jer ste jednostavno znali da će sve propasti ako zakažete samo malo”, prisjećao nam se u jednom razgovoru proslavljeni Hajdukov as, Ivica Šurjak. Otišao je za PSG, on je tada bio tada Neymar ili Ronaldinho, kasnije je tamo bio Sušić. Naš Drago Vabec, Dinamovac, nakon 11 godina prve momčadi u Dinamu odigrao je još sedam sezona za francuski Brest. I bio ponajbolji igrač lige.

Danas mi igrača kojima 28 godina umalo smatramo veteranom. Kada djeca odlaze iz Dinama, Hajduka ili Rijeke, nije važno otkuda, ona odlaze a da im nije završio pubertet. Doslovce!

A nekad su u strane klubove odlazili zreli muškarci, pritom su još odslužili i vojni rok koji nij ebio kratak, skoro godinu i pol. Jasno, izgleda to nemoguće u današnjim okolnostima.

Možemo samo maštati i reći da je kojim slučajem tako da bi nam u ligi igrali straši igrači. No, tako nešto je nezakonito, nemoguće i neodrživo u današnjem globalnom kapitalizmu.

Neki vele da je nekad bilo bolje. Je nekima, ne svima. Je li ovo bolje ili je to zaista teror. Ili je riječ o (ne)poštivanju ljudskih sloboda. Prosudite sami!

 

 

 

 

 

 

zabrana odlaska do 28.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.