Foto: Ilustracija/Pexels

TRAGIČNA VIJEST IZ SPLITA: Preminula legendarna hrvatska košarkašica

Autor: G.I.Š.

Tragične vijesti danas su došle iz Splita gdje je Žana Lelas, jedna od najuspješnijih hrvatskih košarkašica u povijesti, tragično  preminula u 52. godini života.

Još uvijek nisu poznate okolnosti pod kojima je izgubila život.

Žana Lelas, hrvatska košarkašica, osvajačica srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine. Nastupajući za ŽKK Croatiu, 1995. je bila treći strijelac sezone u Kupu Lilliane Ronchetti, s prosjekom od 20,9 poena po utakmici.

Košarkom se krenula baviti s 13 godina u Ženskom košarkaškom klubu Jugoplastika. S 18 godina novi klub joj je bio šibenski Elemes u kojem je bila vrlo uspješna. 1990. osvojili su jugoslavenski kup, a 1991. i prvenstvo bivše države.

Prošla je kroz mnogo klubova u karijeri poput sarajevskog Cenexa, Cepsi na Tenerifima, zagrebačku Centar banku s kojom je osvojila četiri trofeja, ljubljanske Ježice, francuski Strasbourg, talijanksu Messinu, šibenski Jolly, španjolsku Zaragozu i Burgosu. 2006. godine vratila se u Zagreb i igrala je za ŽKK Croatia do 2008. godine.

Za reprezentaciju Jugoslavije igrala je pet godina (1986.-1991.), a za Hrvatsku devet godina (1991.-2000.). Kao igračica hrvatske reprezentacije sudjelovala je na dva Europska prvenstva (1996. u Češkoj, 1999. u Poljskoj).

Vodila je Košarkašku akademiju Žana Lelas, koja je postala jedan od najboljih ženskih košarkaških kolektiva u Hrvatskoj posljednjih godina. Klub je osnovan u srpnju 2016. godine.




U akademiji joj je pomagao i njen suprug Vjekoslav Lokica, inače nogometni trener.

 

 




 

 

Autor:G.I.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.