Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

TORCIDA JE NA DANAŠNJI DAN ZAPALILA JUGOSLAVENSKU TROBOJNICU! ‘Da se opet rodim, sve bih isto napravio!’

Autor: Gordan Šojat

Na današnji dan prije trideset godina Torcida je prekinula utakmicu Hajduka i Partizana pri rezultatu 2:0 za beogradski sastav. Navijači su provalili na igralište a nekolicina je otišla do jarbola gdje se vijorila jugoslovenska trobojnica te su istu zapalili pred prepunim Poljudom.

“Da se opet rodim, sve bih isto napravio!” bez ustručavanja, odlučno poručuje Stipe Hajduk Valenta na jubilarnu 30. godišnjicu skidanja i paljenja jugoslavenske zastave na poljudskom stadionu.

“Odgovorno tvrdim da je tom utakmicom počeo Domovinski rat. Ono što se zbivalo na Maksimiru nekoliko mjeseci ranije između Dinama i Crvene zvezde bila je obična tučnjava između Delija i Bad Blue Boysa. Da se to dogodilo u Splitu, nitko ne bi živ izašao iz grada” priča Valenta, tadašnji predsjednik Torcide.

Stotine torcidaša uletjelo je u teren i prekinulo utakmicu. Suci i igrači Partizana sklonili su se u svlačionice, a navijači su produžili do južne strane stadiona, odnosno do jarbola pored semafora. Popeli su se, skinuli i zapalili jugoslavensku zastavu te je takvu, zapaljenu, vratili na jarbol, dok je ostatak stadiona oduševljeno klicao „A sad adio” i „Hrvatska, Hrvatska”… Bilo je prilično jasno da dvadesetak tisuća navijača koliko ih se skupilo na stadionu svjedoči povijesnom trenutku. Jugoslavija je još bila postojala, ali se počela raspadati piše Slobodna Dalmacija.

‘Uf, proletjelo je 30 godina… Mi smo već prije utakmice odlučili da ćemo nešto napraviti. Bio je to bunt mladih ljudi. Iskreno, nismo znali da će imati baš takav odjek. Nas 5-6 smo spontano odlučili utakmicu riješiti na naš način’ iskreno će i bez dlake na jeziku Valenta.

‘Neki kažu da ne bi došlo do prekida da je Hajduk vodio, pa takve moram demantirati. Napravili bismo isto i da je Hajduk vodio 15:0. Rezultat nije bio bitan! Tada još nismo mogli biti svjesni što smo napravili.’

Danas, s odmakom od tri desetljeća, Valenta je jednako ponosan na ono što su njegovi kolege i on napravili 26. rujna 1990. godine kao što je bio tog dana.




“Ponosan sam, kako ne bih bio. Bio je to potez bunta, revolta protiv države, ali i nogometnog saveza koji je bio prvenstveno posvećen Crvenoj zvezdi, a svi ostali klubovi dobivali su mrvice.  Morate znati da je Jugoslavija kao država tada još uvijek postojala, kakva-takva, pa je trebalo imati srca i muda za ono što smo mi toga dana napravili” sa sjetom je zaključio Stipe Valenta.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.