Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

TOLIKO JE DINAMO TAD BIO SNAŽAN! Ispao je to totalni debakl za Bečane, a jedna stvar posebno se pamti!

Autor: Andrija Kačić Karlin

Nogomet nije samo sadašnji trenutak, nego je to lijepa tradicija, povijest, sjećanja. Pa se stariji ljubitelji nogometa, napose Dinamovi navijači sjećaju nekih utakmica s bečkim Rapidom praktički iz davnina. Bile su zanimljive, pa i urnebesne…

Večeras Dinamo gostuje baš u Beču protiv Rapida u dvoboju skupine Europske lige i možebitnim uspjehom može napraviti sjajnu stvar, odškrinuti vrata prolaska u sljedeću fazu natjecanja.

Odmah da kažemo, gotovo na isti dan prije 60 godina, 20. listopada 1971. godine Dinamo je igrao prvu utakmicu Kupa Uefa u Zagrebu baš protiv bečkog Rapida. U urnebesnoj utakmici pred 20 tisuća gledatelja bilo je 2-2. Za Dinamo je oba gola dao Zdenko Kafka.

Urnebesni sudari

Nažalost, u uzvratnoj utakmici dva tjedna u Beču nije bilo golova i Rapid je prošao dalje na osnovu broj a golova u gostima. To pravilo danas, inače, ne vrijedi. S time da je Dinamu u uzvrtu promašio barem pet mrtvih šansi. Eliminacija je bila posve nezaslužena.

Da bi sve bilo i gore, u zagrebačkoj utakmici tog 20. listopada prije pedeset godina vratnica je dvaput spašavala Bečane. U toj zagrebačkoj utakmici Dinamo je igrao u sastavu, pogledajte koje su tu samo legende bile: Fahrija Dautbegović, Damir Valec, Ivica Miljković, Filip Blašković, Alojz Renić, Josip Lalić, Zdenko Kafka, Josip Gucmirtl, Marijan Čerček, Ivica Senzen, Drago Vabec.

Kako Dinamo baštini naslijeđe Građanskog red je spomenuti još neke dvoboja zagrebačkih modrih i bečkih aristokrata. Prva utakmica „purgera” i Bečana odigrana je još 1920. godine, neposredno nakon završetka Prvog svjetskog rata. Donedavno u istoj državi snage su odmjerili Građanski i Rapid u Beču. Domaćini su slavili s minimalnih 3-2, a u spomenici kluba iz 1938. ostalo je zapisano:

Fhoto: Sanjin Strukic/PIXSELL

„Međunarodni promet bio je dosta skučen. Bojkot centralnih vlasti bio je još uvijek na snazi i igranje s bečkim i peštanskim klubovima stoga nemoguće. Građanski kao prvi evropski klub probija bojkot i odlazi u Beč, da odmjeri snagu s tadašnjim divom, Rapidom. Građanski ulazi dakle u povijest nogometa kao prvi nosilac ideje mira i visokog etičkog shvaćanja o svrsi i cilju sporta.“




Sljedeći dvoboj istih suparnika zbio se 1936- godine. Rapid je došao u Zagreb, a Građanski je vodio čuveni češki trener Martin Bukovy. I Građanski je Bečlije isprašio čak s 4-1.

Nakon Drugog svjetskog rata, 1951. godine, Rapid je doputovao u Zagreb predvođen reprezentativcima golmanom Zemanom, pomagačem Hanapijem, napadačima braćom Korner, Probstom i drugim majstorima poslijeratnog austrijskog „wunderteama”.

Dvoboj protiv Dinama bio je po Rapid pravi debakl. Bilo je čak 6-2 za Dinamo, Franjo Wolfl dao je tri gola.




Naposljetku, kao simbolična utakmica nakon prelaska Cice Kranjčara iz Dinama u Rapid u Zagrebu je 1984. godine odigrana prijateljska utakmica ovih momčadi. Bilo je čak 5-1 za Dinamo, ni Kranjčar nije pomogao Rapidu da prođe bolje. Eto, toliko je Dinamo bio tada snažan.

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.