fbpx
Foto: Vojko Basic / CROPIX/Torcida/Ilustracija

TKO ĆE SVE TO MORATI PLATITI? Rijeka popisala nastalu štetu i ispostavlja račun HNS-u

Autor: Gordan Ivan Šojat

Rijeka se veselila domaćinstvu finala Kupa hrvatske, ali nakon dva dana i popisane štete nastale na Rujevici, ostaje nam za pitati se, tko će sve to moći platit?

Već smo pisali o šteti nastaloj na istočnoj tribini koja je nastala na stolicama, od kojih je jedan dio zahvatila vatra pa su intervenirali i vatrogasci pa do naljepnica na muralu pod nazivom “Zajedno” i trganja panoa s igračima Rijeke koji su osvojili Kup.

Neku štetu napravili su i Funcuti te ostali navijači, a u slavlju u unutrašnjosti stadiona na Rujevici, u svlačionicama koje su koristili igrači Hjaduka, netko je ispraznio i dva protupožarna aparata.


U petak se oko svih događanja na stadionu na Rujevici oglasila i Rijeka, koja je popisala nastalu štetu i potražuje odštetu od strane HNS-a kao organizatora finala Kupa, koje donosimo u cijelosti.

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Krenuli popravci i ispostava računa

‘Zbog mnogobrojnih upita naših navijača i interesa medija vezano za evidentirana oštećenja i materijalnu štetu na stadionu HNK Rijeka prilikom odigravanja utakmice finala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa između HNK Hajduk i HNK Šibenik navodimo sljedeće:

Najveća zabilježena oštećenja i materijalna šteta evidentirana je na istočnoj tribini na kojoj su bili smješteni navijači Hajduka. U potpunosti je oštećen (polomljen) veći broj sjedalica od čega je dio sjedalica zapaljen i istopljen pomoću pirotehničkih sredstava i dijelova koreografije. Prilikom gorenja zapaljive smjese došlo je do oštećenja armirano betonske konstrukcije. Na više mjesta, neposredno uz istočnu tribinu, evidentirana su oštećenja travnjaka (1 m x 1 m) nastala uslijed aktiviranja pirotehničkih sredstava (tzv. topovski udar).

Evidentirano je i oštećenje murala kojim je oslikan stadionski ulaz na istočnu tribinu. Radi se o muralu koji je nazvan “Zajedno”, a glavni protagonisti istog su upravo štićenici Udruge za sindrom Down – Rijeka 21. Zbog bacanja pirotehničkih sredstava s istočne na sjevernu tribinu došlo je do oštećenja odnosno topljenja dijelova umjetne trave i zaštitne mreže na koju su pala pirotehnička sredstva. Po završetku utakmice, prilikom izlaska navijača s istočne tribine, uništen je pano koji prekriva zid tribine dimenzija 15 m x 8 m”, pišu u nabrajanju štete iz rijeke i dodaju:

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

“Na sjevernoj tribini, na kojoj su bili smješteni navijači Šibenika, evidentirano je oštećenje manjeg broja sjedalica, te oštećenja sanitarnih čvorova.
Na južnoj i zapadnoj tribini oštećen je manji broj sjedalica, te su u svlačionici koju su koristili igrači HNK Hajduk aktivirana dva protupožarna aparata”, navode iz HNK Rijeka i procjenjuju nastalu štetu:

“Nakon utakmice je izvršen očevid od strane djelatnika policije, a prema procjeni ukupna nastala materijalna šteta iznosi oko 100.000 eura. HNK Rijeka će podnijeti imovinsko pravni zahtjev zbog počinjenog kaznenog djela ‘Oštećenje tuđe stvari’ iz članka 235. Kaznenog zakona zbog materijalne štete koja je nastala prilikom uništenja imovine stadiona.

Ovim putem obavještavamo sve naše navijače i pretplatnike da su već u tijeku radovi na uklanjanju navedenih oštećenja, a zahtjev za nadoknadu nastale štete bit će proslijeđen organizatoru utakmice Hrvatskom nogometnom savezu”, napisali su u priopćenju iz HNK Rijeka.
Autor:Gordan Ivan Šojat
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.