Foto: GuliverImage/T. Lovelock/Imago Lifestyle

WIMBLEDON ŽESTOKO UZDRMAN: Engleze napali zbog Rusije, ‘ovo ne šalje pravu poruku Putinu’

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Kako se i pretpostavljalo, Wimbledon nije ostao neokrznut zbog nedavno objavljene odluke da ruski i bjeloruski tenisači i tenisačice ove godine neće smjeti igrati na Grand Slam turniru na londonskoj travi. Razlog za odluku bila je, dakako, ruska invazija na Ukrajinu, zbog koje su uvedene brojne sportske sankcije, no s obzirom na to da su u Engleskoj ovu odluku donijeli sami, bez konzultacija s predstavnicima muškog i ženskog profesionalnog Toura, stigla je reakcija koju su imali ATP i WTA.

Udruženja muškog i ženskog teniskog Toura prelomila su da se ove godine na travi Wimbledona neće dodjeljivati bodovi za ljestvice najboljih na svijetu. S obzirom na to, izostao bi veliki mamac za najbolje svjetske igrače i igračice, a kako nema bodovanja, Wimbledon će bez tog natjecateljskog dijela priče praktički biti ekshibicijski turnir.

Što dalje?

U objašnjenju odluke, ATP je u prvi plan stavio da je zabrana nastupa ruskim i bjeloruskim teniskim adutima u Engleskoj bila donesena jednostrano, a s reakcijom muškog i ženskog profesionalnog Toura, odluka o izostanku bodovanja otvara pitanja kako će Wimbledon izgledati. Najbolji na svijetu bi nakon ovog mogli reagirati nedolaskom na londonsku travu, a bude li toga, veliki turnir bio bi žešće uzdrman čak i u usporedbi s pretprošlom godinom u kojoj nije bio održan zbog pandemije koronavirusa.

Wimbledon je tada financijski ostao u dobrom stanju jer je bilo aktivirano osiguranje protiv pandemije,  što je turniru donijelo nešto više od 100 milijuna eura. U ovom slučaju, za mogući nedolazak najboljih na svijetu ne bi bilo osiguranja koje bi nadoknadilo štetu.




Reakcija iz Londona

Nakon odluke koju su donijeli ATP i WTA, iz Londona je stigla reakcija koju je za The Telegraph imala Nadine Dorries, ministrica u britanskoj vladi koja u svojem resoru ima i sport. Dorries je poslala poruku ATP-u i WTA-u, ali i Međunarodnoj teniskoj federaciji, ITF-u, uz riječi kako se nada da će razmotriti povlačenje svojeg poteza da ove godine nema bodovanja na ATP i WTA ljestvicama za pobjede na Wimbledonu.

‘Ovo ne šalje pravu poruku ni Putinu ni ukrajinskom narodu’, rekla je britanska ministrica.




Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.