Foto: GuliverImage

Poznata tenisačica prošla dramu, nasilnice su napadale, a novu snagu našla u samostanu

Autor: Ivor Krapac

Bila je velika teniska nada, počela se probijati na svjetskoj sceni još kao tinejdžerica, a puno godina kasnije, Amerikanka Andrea Jaeger pričala je o svojem životu iz drugačije perspektive. Ove godine proslavit će 59. rođendan, a priče nekadašnje druge tenisačice svijeta prisjećamo se u olimpijskoj godini u kojoj će ovog ljeta fokus biti na Igrama u Parizu…

Na terenu, američka igračica nije uspjela napraviti sve što je njezin talent najavljivao dok je još bila jako mlada. U karijeri je samo jednom bila pobjednica na Grand Slam turnirima, naslov je slavila 1981. godine u konkurenciji mješovitih parova na zemljanim terenima Roland Garrosa, a pojedinačno, najveći dosezi došli su s dva finala, 1982. na zemlji Roland Garrosa i godinu kasnije na travi Wimbledona.

Očekivalo se da će Jaeger napraviti više, ali tijekom karijere bilo je i osobne traume. Kasnije se prisjećala neugodnog iskustva u kojem se našla ‘na meti’ drugima. Traume koju je prošla se nije bilo lako riješiti, a posljedice su ostavile trag.

Trpjela je uznemiravanje

U godinama u kojima je bila uspješna na terenu, tijekom ’80-ih, Amerikanka je trpjela i uznemiravanje o kojem se kasnije otvorila. Najviše je u pamćenju ostalo bolno iskustvo s jednom zaposlenicom WTA Toura koja je ostala anonimna. Trpjela je seksualno uznemiravanje, nasilnica je više puta pokušala s njom ući u intimni odnos, a Jaeger je to odbijala.
“Bilo je barem 30 situacija s tom ženom iz osoblja koja nije bila igračica. Išla je na mene i željela je odnos dok sam dolazila u svlačionicu, a bilo je to jako rano u mojoj karijeri. Ta žena nije mogla držati ruke pri sebi”, pričala je bivša američka zvijezda u svojem prisjećanju na teške dane.

Pamti i još jedno iskustvo, tada s drugom ženom, a dogodilo se 1982. godine za vrijeme WTA Championshipsa, na velikoj završnici ženske teniske sezone. Ta žena ju je omamila alkoholnim pićima, a kasnije, kako se Jaeger prisjećala, nije se od nje odvajala prateći je na putu do kuće.

‘Pokušala me poljubiti’

“Kada smo došli do mene, pratila me do vrata i ponovno je nešto pokušala sa mnom”, pričala je Jaeger, prisjećajući se i detalja mučne situacije koju je doživjela. Teško je uspjela nakon toga ostati na nogama, trauma je bila snažna.

“Pokušala me poljubiti, a kasnije mi je bilo toliko loše da sam puzala po stubištu u kući. Trudila sam se izbjeći povraćanje, nisam željela da me tata ne vidi takvu”, nastavila se svojedobno velika nada američkog i svjetskog tenisa. Nasilništvo se nije zadržalo samo na tome, već je, nakon što je namjeravala prijaviti ženu, postala i meta ucjene.

“Rekli su mi da zašutim, a ako kažem još samo jednu riječ, poruka je bila da će se pobrinuti da mi sestra ostane bez školarine na sveučilištu Stanford”, prisjećala se danas 58-godišnja bivša američka tenisačica.

Srbin iz Obrovca otišao, a onda se vratio u Hrvatsku: ‘Ostao bih ovdje živjeti’

Kasnije napravila zaokret

Na teniskom terenu je postala poznata po pobjedama i po dolasku na drugo mjesto na svijetu, a kasnije u životu, Jaeger se još više proslavila željom za pomaganje drugima. Okrenula se i duhovnosti. Mir je pronašla u vjeri, odlaskom među časne sestre u Američkoj episkopalnoj crkvi, a o tom svojem zaokretu je također govorila javno.

“Znala sam da Bog postoji, da smo Bog i ja u prijateljskim odnosima i da je naš odnos osoban. Nije bilo nikoga drugog u mojoj obitelji tko je znao da sam u molitvi svakog dana u životu”, rekla je jednom prilikom o putu koji ju je vodio do životnog zaokreta, do odlaska među časne sestre.

“Vjerujem da ću zauvijek biti Sestra. Prati me veselje i ljubav prema životu, a to je lakše izražavati na terenu na kojem se sada nalazim”, dodala je bivša druga tenisačica svijeta.

Dok je bila tenisačica, od Jaeger se očekivalo da igrom uveseljava druge, a s nasilničkim napadima žena koje je trpjela, od nje su htjeli pružanje zadovoljstva koje je odbijala i koje je ostavilo traumu.

Otvaranje prema drugima je kasnije pronašla u svojoj novoj životnoj epizodi, u produbljivanju svojeg osobnog odnosa s Bogom s kojim je osjećala povezanost, a kao i o teškim danima, o drami koju je doživjela, i o sreći u životnom zaokretu je također govorila otvoreno i javno…

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.