AP Photo/Darko Vojinovic/Guliver Image

Svijet tenisa potresa veliki skandal: ‘Đokoviću su nudili novac za namještanje meča’

Autor: Dnevno GIŠ

Namještanje mečeva i kladioničarska mafija veliki su problem u svijetu sporta, a jedan od najpodložnijih sportova utjecaju novca je tenis, za koji se vežu mnogi namješteni mečevi, koje je prije nekoliko godina objelodanio Argentinac Marco Trungelliti.

Argentinčeva priča je slična onoj mnogih mladih tenisača, koji se žele natjecati na ATP razini, ali teško im se uzdići iznad Challengera pa je Marca putem društvenih mreža kontaktirao ‘sponzor’, koji će mu pomoći u karijeri.


Trungelliti je pristao naći se s osobama koji su mu obećale napredak u karijeri, ali na sastanku su ga upoznali s raširenim sistemom namještanja mačeva.

Svaki rang ima cijenu

Sistem za podmićivanja igrača išao je od najniže razine, tako je cijena od dvije tisuće dolara bila za namjerno izgubljene mečeve na Futures turnirima, preko pet do 10 tisuća za Challengere te 50 do 100 tisuća dolara za ATP turnire. Plaćalo se novčanicama u omotnicama i torbama, a dogovaralo putem kodiranih komunikacijskih kanala.

No Trungelliti se uz pomoć prijatelja koji je bolje baratao engleskim jezikom prvi put obratio Uredu za integritet tenisa (TIU) s pitanjem, ‘što da radim’.

S njegovom prijavom počelo se odmotavati klupko igrača koji su sudjelovali u namještanju, a 2018. godine Trungelliti pristao je svjedočiti protiv sunarodnjaka Federica Corije, Patricija Herasa i Nicolása Kickera.

Prozvali ga cinkerom

Ispravni potez prijave prijevara Marcu nije donio ništa dobroga, u svijetu tenisa prozvali su ga cinkerom, a on je po vlastitom priznanju bio istrošen, fizički i emocionalno.




Trungelliti je sada ponovno u cetru pozornosti s novim intervjuom za La Nacional, u kojem se dotaknuo nekih novih tema.

“Vjerujem da se PTPA na čijem je čelu Novak Đoković, bore za ono što ja govorim već četiri godine. Sustav loše funkcionira i postoje stranke koje su popravljene i koje će se popravljati dok se stvari ne promijene. I dalje postoji interes za namještene mečeve jer bi inače razina Future i mnogi Challengeri bili neodrživi. Đoković je rekao da mu je nuđeno namještanje meča. Sergij Stahovski, koji me nazvao cinkarošem, kasnije je rekao da je i njemu nuđeno. Kao da je sve sjelo na svoje mjesto, ali mene je slomilo, u biti, jer to nisam očekivao.

Foto: GuliverImage/AP Photo/Manu Fernandez

Može se to ljudima sviđati ili ne, ali obojica, Federer i Nadal nisu nikada ništa rekli protiv teniskog saveza. Htjeli ne htjeli, oni su sukrivci koliko je sustav loš, jer nisu mogli niti jednom otvoriti usta i izboriti se za prava igrača. Od tenisa danas živi 80 do 100 igrača. To je ono što me uvijek zaj*****lo”, rekao je o Argentinca, koji je priznao kako je odigrao namješteni meč u njegovu korist

“Da, da. Sramotno. I samo promatraš kako promašuje udarce. Vidiš da mu je svejedno. Da nema gesta”, koji još uvijek dobiva prijetnje zbog iznošenja istine.

“Postala je rutina da me vrijeđaju svaki put kad izgubim meč. Na Instagram i dalje primam prijetnje smrću za mene i moju obitelj. S dvojicom uopće ne razgovaram, niti se pogledavam ili bilo što. I baš me briga što rade sa svojim životima”, govori Trungelliti.

Dalić je Livaju jedanput već vratio, a jednu stvar su mu zamjerili iza loma na Rujevici

Autor:Dnevno GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.