Foto: Slavko Midzor/PIXSELL/Ilustracija

SRBIJA ŽELI HRVATSKU, ALI IMAJU VELIKI PROBLEM! Misle da su jači, ali protiv ovoga se ne mogu obraniti…

Autor: I.K.

Borba za naslov u Davis Cupu koja ulazi u završnicu za sada prolazi sjajno za hrvatsku reprezentaciju. Prvo s pobjedama nad Australijom i Mađarskom u skupini, a zatim i s četvrtfinalnim slavljem nad Italijom u Torinu, Hrvatska je obavila sjajan posao i usmjerila je misli na polufinale koje se igra u petak, a u njemu bi mogao čekati veliki izazov, susret sa Srbijom predvođenom Novakom Đokovićem.

Hrvatska se oprostila od Torina, na redu je madridska završnica, a Srbi će svoju priču u glavnom španjolskom gradu početi nešto ranije. U Madridu su u akciji već u četvrtfinalnom susretu s Kazahstanom, koji je pobjedama nad Švedskom i Kanadom u prvom krugu bio prvi u svojoj grupi.

Prvi dio natjecanja otkrio je i pukotine koje bi mogle biti problem za sadašnju reprezentaciju Srbije. Đoković može pokriti puno stvari, ali ipak ne može sve, što se osjetilo dok su srpski reprezentativci tražili prolazak u prvom dijelu natjecanja i uspjeli su ga pronaći tek kao jedna od dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije koje su izborile četvrtfinale.

Problem drugog igrača

Dok Hrvatsku za sada najviše muče usponi i padovi prvog reketa Marina Čilića, koji ima dva poraza u svoja tri meča u singlu, Srbija će protiv Kazahstana, a zatim, ako prođe, i u polufinalu protiv Hrvatske trebati veću ruku pomoći svojeg drugog igrača.

U sadašnjem sastavu, Viktor Troicki je na klupi Srbije do sada dao priliku Dušanu Lajoviću i Filipu Krajinoviću, Lajoviću protiv Austrije, a Krajinoviću u srpskom porazu od Njemačke kojim su ugrozili prolazak u četvrtfinale. Na terenu to nije prošlo sjajno s obzirom na to da je Lajović u teška tri seta slomio Geralda Melzera, dok je Krajinović protiv Nijemaca izgubio od Dominika Koepfera, što je Njemačkoj otvorilo vrata ukupne pobjede. Do nje su stigli slavljem u paru protiv kombinacije u kojoj je Đoković zaigrao s Nikolom Ćaćićem, što pokazuje da teret koji nosi prvi tenisač svijeta može biti i pretežak.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 




Objavu dijeli Davis Cup (@daviscup)

Nekad je srpski izbor bio lakši

Srbija se već dugo može osloniti na Đokovićevu klasu. Legendarni Srbin bio je glavni i kada su naši istočni susjedi slavili svoj do sada jedini naslov u Davis Cupu, no u tim uspješnim godinama bilo je i puno više pomoći. Nju je kao drugi igrač često davao Janko Tipsarević, u svojim najboljim igračkim godinama pomagao je i Troicki, dok je u paru bio neizostavan Nenad Zimonjić, što su sve klase igrača kakve sadašnja srpska reprezentacija ipak nema.




Takvo stanje stvari otvara šansu svakom protivniku. Kazahstan će se u četvrtfinalu nadati svojoj prilici, a dođe li do vrlo atraktivnog polufinala, argumente za pobjedu imala bi i Hrvatska. I pored Čilićevih problema i lutanja, ide jako dobro jer je Borna Gojo kao drugi igrač vrlo inspiriran, s pobjedama nad daleko bolje rangiranim protivnicima, a Nikola Mektić i Mate Pavić su najbolji svjetski par koji to i pokazuje na ovom reprezentativnom natjecanju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Davis Cup (@daviscup)

Kakva će Srbija biti?

Ako se zaigramo unaprijed pa bacimo pogled prema polufinalu u kojem bi protivnik bila Srbija, Troicki bi odgovor za drugog igrača možda mogao pronaći u onom najmlađem, 22-godišnjem nekadašnjem odličnom junioru Miomiru Kecmanoviću, reprezentativnom debitantu, koju se nada svojoj prilici na terenu.

Najavljuje se da bi Kecmanović mogao dobiti priliku protiv Kazahstana, a s obzirom na to da traju nagađanja, već to govori da Troicki ipak nije zadovoljan onime što su u svojim pojedinačnim nastupima dali Lajović i Krajinović.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Davis Cup (@daviscup)

Upitnik i oko para

U konkurenciji parova Hrvatska nema problema, Mektić i Pavić su jak adut u svakom svojem meču, dok je i tu Srbima situacija prilično mutna. Očekuje se da bi Đoković trebao povući i u paru, do sada je zaigrao s Ćaćićem u porazu od Nijemaca Kevina Krawietza i Tima Puetza, dok bi u nastavku turnira možda mogao stići i Đokovićev spoj s Krajinovićem, koji je s Ćaćićem u skupini slavio pobjedu nad austrijskom kombinacijom Oliver Marach/Philipp Oswald.

Od Đokovića se i u toj konkurenciji traži puno, ponekad mora vući za sve ostale, a na kraju naporne sezone svjetskog broja jedan – to definitivno nije idealan scenarij za Srbiju kako ulazimo u završnicu ovog reprezentativnog turnira.

Autor:I.K.