fbpx
Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

OVO SU RAZLOZI ZAŠTO JE PROTJERAN ĐOKOVIĆ: Oglasio se Savezni sud Australije

Autor: G.I.Š.

Nakon 11 dana provedenih u Australiji koji su mu protekli u naporima kako bi, nakon što su mu uskratili vizu, ušao u tu državu, Novak Đoković bio je deportiran, a ovogodišnji Australian Open igra se bez njega.

Svijet je s velikim zanimanjem pratio događanja koja su prethodila konačnoj odluci, koja je na kraju donesena od strane tri suca na Saveznom sudu, koji je Novaku ponovo uskratio vizu i primorao ga na povratak u Srbiju.

Đoković je tako ostao bez mogućnosti obraniti prvi Grand slam sezone koji je osvajao 10. puta, a Savezni sud izvijestio je o razlozima odbijanja vize Đokoviću.


Štitili zdravlje, red i javni interes

“Vodila se velika debata o tome kako pristupiti ministrovoj izjavi o razlozima u ovom slučaju. Ne smatramo da je razrješenje te debate neophodno da bi došli do stavova koje imamo. Ministar nije bio dužan navoditi razloge za odbijanje vize, ali je to učinio. Očigledno su pažljivo sastavljeni. Sud nema sumnje da je u vezi s pitanjem od velikog javnog značaja, posvećena pažnja formuliranja razloga u četiri dana u kojima je ministar trebalo razmotriti i dovršiti stvar , te dostaviti razloge. Ipak, treba dati određenu težinu činjenici da nije bilo obaveze davanja razloga. Postojala je jasna međusobna povezanost svih dijelova ministrovih razloga. Teme ohrabrenja i oponašanja sportskog heroja i ikone provlače se kroz razloge zabrinutosti za zdravlje i red, javni interes “, navodi se između ostalog u priopćenju.

“Parlament je jasno stavio do znanja u članu 116 da ministar može poništiti vizu ako smatra da prisustvo njenog nosioca u Australiji može predstavljati rizik po zdravlje ili red australske zajednice. Ministar ovaj stav ima po osnovama za koje se ne može reći da su iracionalne ili nelogične ili da nisu zasnovane na relevantnom materijalu”, zaključili su Australci.
Autor:G.I.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.