Instagram/screenshot

ĐOKOVIĆ SI OVO NIKAD NEĆE OPROSTITI! Možda je trebao poslušati Hrvata, ali ipak nije

Autor: I.K.

Novak Đoković doživio je prvi pravi udarac u sezoni koja mu je donosila samo velike stvari. Olimpijske igre u Tokiju nudile su prvom tenisaču svijeta šansu za nastavak puta prema tzv. ‘Golden Slamu’, osvajanju sva četiri naslova na Grand Slam turnirima i olimpijskom zlatu u istoj godini, ali iako je tijekom cijele sezone bio sjajan, nastup u glavnom japanskom gradu donio je nepremostivu prepreku.

Ovaj turnir možda je bio jedan previše. Na težinu i posebnost Olimpijskih igara je nedugo uoči početka nastupa u Tokiju upozoravao Đokovićev trener, legendarni hrvatski as Goran Ivanišević, a i Đoković se nećkao oko odlaska na OI nakon što je osvojio Wimbledon, od čega je prošlo samo 20 dana.

Nakon svega, do zlata nije išlo, a Ivaniševićev instinkt koji je upozoravao srpskog majstora na probleme na koncu se pokazao točnim.

Nepremostiva prepreka

Đoković je ranije u godini dobio sve svoje najvažnije mečeve, slavio je naslove na Australian Openu, u Roland Garrosu i Wimbledonu, ali prepreka koju je pred njega u polufinalu u Tokiju postavio Zverev pokazala se preteškom. Dio razloga bio je u odličnoj predstavi njemačkog igrača u preokretu u drugoj polovici drugog i u trećem setu, na putu do 1:6, 6:3, 6:1. No, važan razlog bio je i Đokovićev pad u igri, do te mjere da nije uspio zaustaviti dugu seriju Zvereva od sveukupno osam uzastopnih osvojenih gemova u drugoj i trećoj dionici, čime je riješio meč.

Prvi tenisač svijeta tada je djelovao umorno, a izgledao je i – neprepoznatljivo. Takav dojam je pred svima podijelio i veliki Hrvat Nikola Pilić, koji Đokovića dobro poznaje i dugo prati. Gostujući u programu HTV-a, Pilić je istaknuo da je to bilo daleko od prave slike 34-godišnjeg Beograđanina, s velikim preokretom nakon što je dan ranije bio sjajan i sa samo dva izgubljena gema slavio protiv japanskog aduta Keija Nishikorija.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nije bilo svježine

Ono što se dogodilo protiv Zvereva i Đokovićeva reakcija nakon neuspješnog dana vraćaju nas na priču u upozorenju koje je Goran Ivanišević imao uoči početka tokijskog puta svjetskog broja jedan. Goran je znao koliko teško to može ići, upozoravajući da na OI ne pobjeđuju uvijek najbolji svjetski tenisači, već često ima i iznenađenja. Natjecanje donosi stvari koje je teško predvidjeti, a atmosfera je posebna jer svi igraju za svoju zemlju.

Đoković je posebnu atmosferu Igara doživio družeći se s brojnim sportašima i sportašicama, palo je i puno fotografija u tokijskom olimpijskom selu, a posao na terenu išao je dobro u prva četiri meča, bez gubitka seta u dolasku do polufinala. No, nakon svega, ipak se osjetio i umor. Đoković je nakon dana u kojem je ostao bez šanse za zlato priznao da mu je nedostajalo svježine. U Tokio je došao izuzetno iscrpljen, a iako je motiv bio velik, nije uspio stići do vrha.




YouTube/DjokerNole/Screenshot

Doseg koji bježi skoro svima

Nakon što je doživio dva poraza u istom danu, Đoković će utjehu potražiti boreći se za broncu u obje konkurencije u kojima igra u Tokiju. Medalje bi mu donijele podizanje raspoloženja nakon teškog petka, ali sada više neće moći ostvariti veliki ovogodišnji cilj. ‘Golden Slam’ će i dalje biti u rukama samo jedne sportske zvijezde, velike Njemice Steffi Graf, koja je 1988. slavila na sva četiri Grand Slam turnira i na OI u Seoulu.

Taj veliki uspjeh je toliko teško postići da bježi skoro svima. To nisu mogli Đokovićevi najveći rivali Roger Federer i Rafael Nadal, sada je u svojoj sjajnoj sezoni posrnuo i veliki Srbin, a kako će se to odraziti na njegov napad na kalendarski Grand Slam, potkraj ljeta na US Openu, vidjet ćemo na tvrdoj podlozi New Yorka pri kraju kolovoza i u prvoj polovici rujna.




Autor:I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.