AP Photo/Gregorio Borgia/Guliver Image

Đokoviću je muka zbog ratovanja protiv Srbije: ‘Puno smo propatili u zadnjih 100 godina’

Autor: Ivor Krapac

Novak Đoković tu i tamo zalazi u istupe mimo sporta, a dok je gostovao na američkom NBC-u 5 kod novinara Grahama Bensingera, jedan takav istup imao je govoreći o bombardiranju Srbije kojim je NATO reagirao na nasilje režima Slobodana Miloševića na Kosovu.

Bombardiranje se dogodilo 1999., Đoković je tada bio 12-godišnjak, a na to razdoblje iz svojeg djetinjstva vratio se u istupu iz sadašnje perspektive, nakon što je postao velika sportska zvijezda.


Pritom je iskazao nevjericu zbog napada snaga NATO-a bombama na Srbiju.

‘Nema opravdanja za bombardiranje i ubijanje’

“Kako je moguće da se velike države udruže i da bombardiraju jednu malu, s bespomoćnim ljudima na ulicama i da jednostavno sve uništavaju? To nisam mogao razumjeti, nisam mogao vjerovati. Nema nikakvog opravdanja za rat, nema nikakvog opravdanja za bombardiranje, za ubijanje nekoga, za uništavanje nečijeg doma… To je najgora vrsta okrutnosti”, rekao je Đoković.

“To je mene jako naljutilo, a i sve u Srbiji. Ožiljci tih emocija, tog bijesa, i dan danas postoje u svima nama iz Srbije”, dodao je.

Unatoč tome, veliki srpski sportski as kazao je da je s vremenom naučio i kako oprostiti.
“Radio sam na sebi, na svojim emocijama, kako bih oprostio. Jer morate oprostiti. Na kraju krajeva, kako vas bilo što više može pokretati od ljubavi, a ljubav je praštanje? To je moja životna filozofija i koliko god da je teško, na kraju morate tako…  Jednostavno, trebali biste oprostiti jer vas čeka neki sljedeći korak, idete dalje”, rekao je Đoković, dodajući da se ostajanjem u prošlosti dodatno pati.

O patnji je pričao i vraćajući se na rat.

“Ljudi u Srbiji su puno propatili u posljednjih 100-tinjak godina. Samo u Prvom svjetskom ratu poginulo je više od milijun Srba. Vidite, to je, na neki način ‘sudbina’ našeg naroda na ovim prostorima, ali ja još uvijek vjerujem da nas to može napraviti jačima”, dodao je, spominjući da su i njega teškoće koje je prošao učinile jakim, a istovremeno je i zahvalan za sve što sada ima u životu.

Đokoviću, zaboravi da si najveći, to nikad nećeš biti samo iz jednog razloga
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.