Foto: Srecko Niketic/PIXSEL/Ilustracija

‘ĐOKOVIĆ JE HRVATSKI TENISAČ, NOVAK JE NAŠE IME’ Žestoki odgovor Srbiji: ‘Pa baka i djed su mu iz Vinkovaca’

Autor: I.K.

Zakon o kulturnom nasljeđu donesen u Srbiji ovih je dana tema i u Hrvatskoj zbog toga što se u srpskoj kulturi kao dio nasljeđa spominju i dubrovački književni velikani, poput Marina Držića, a u jednoj reakciji, priča je zašla i na sportski teren.

Ondje ju je prenio hrvatski akademik, jezikoslovac Ranko Matasović, koji je na Facebooku objavio svoj pogled u kojem je istaknuo Novaka Đokovića, prvog tenisača svijeta. Ovog puta nije bilo priče o Đokovićevim problemima s australskom vlašću, zbog čega ne igra na Australian Openu, već je Matasović stavio fokus na način kako bi Hrvatska mogla reagirati na zakon donesen u Srbiji.

Kako Matasović piše, Hrvatska bi po sličnom principu mogla tvrditi da je svjetski teniski broj jedan dio hrvatskog sportskog nasljeđa.

‘Krajnje vrijeme za ‘Zakon o sportskom nasljeđu’

‘U povodu donošenja srpskoga ‘Zakona o kulturnom nasleđu’, kojim se tvrdi da su dubrovački pisci objavljeni do 1867. i srpski, mogu samo reći ovo: krajnje je vrijeme da Hrvatska donese ‘Zakon o sportskom nasljeđu’ kojim bi se dokazalo da je Novak Đoković i hrvatski tenisač’, napisao je hrvatski akademik.

‘Jer: Novak je staro hrvatsko ime (usporedi hrvatskoglagoljski ‘Misal kneza Novaka’), Đokovićevi djed i baka su iz Vinkovaca, a za pripadnost sportaša nekom narodu nije važno samo kako se on osjeća, nego i tko mu je trener. Đokoviću je trener Hrvat Ivanišević, ergo…’, dodao je Matasović.

Instagram/screenshot

‘Odnosilo bi se na razdoblje prije neovisnosti’

‘Na koncu, hrvatski ‘Zakon o sportskom nasljeđu’ odnosio bi se samo na sportaše rođene u bivšoj državi do 1991., prije no što su Hrvatska i Srbija postale neovisne. Đoković je rođen 1987.’, dodao je hrvatski akademik u sportskom aspektu svoje reakcije na zakon koji je izazvao puno rasprave.

 
Autor:I.K.