fbpx
FaH

RAVNOPRAVNOST SPOLOVA U SPORTU: Na Olimpijske igre stiže ‘revolucija’

Autor: Z.G./Dnevno.hr/Hina

Olimpijske igre, koje bi se trebale održati od 24. srpnja do 9. kolovoza u Tokiju, bit će prve Igre u povijesti s uravnoteženom spolnom zastupljenošću jer će na njima sudjelovati 48,8 posto sportašica, dok se ideal spolne ravnopravnosti u sportu očekuje na OI u Parizu 2024. na kojima će nastupiti jednaki broj sportašica i sportaša.

Kako bi osigurao potpunu rodnu zastupljenost Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora odlučio je ovog tjedna u Lauseannei da u Tokiju u svakoj od 206 ekipa plus u olimpijskom timu MOO-a za izbjeglice mora nastupiti barem jedna ženska osoba (sportašica) i jedan sportaš.

” Izmijenili smo i pravila kako bismo nacionalnim olimpijskim odborima omogućili nominiranje muškog i ženskog predstavnika za zajedničko nošenje zastave tijekom svečanosti otvaranja Igara. Ohrabrujemo sve nacionalne olimpijske odbore da iskoriste ovu mogućnost. S ove dvije inicijative MOO šalje još jednu izuzetno snažnu poruku da je ravnoteža spolova stvarnost na Olimpijskim igrama”, kazao je dokazani pobornik spolne ravnopravnosti u sportu predsjednik  MOO-a Thomas Bach.


Od 1900. godine, kada su po prvi put 22 žene sudjelovale na Olimpijskim igrama u Parizu, pa sve do 2018. godine, kada su Olimpijske igre mladih u Buenos Airesu bile prvi u potpunosti spolno uravnoteženi olimpijski događaj u povijesti (po 2006 mladih sportašica i sportaša), MOO je poduzeo mnoge napore za postizanje ravnoteže spolova Igrama.

Za OI u Londonu 2012. godine postignut je značajan napredak u tome što su po prvi put svi nacionalni olimpijski odbori uspjeli uključiti barem jednu sportašicu u svoju delegaciju. U olimpijskim reprezentacijama Bruneja, Saudijske Arabije i Katara po  prvi put u povijesti sudjelovale su i sportašice. Međutim, niti jedno dosadašnje izdanje Olimpijskih igara ne može se pohvaliti podatkom da je svih 206 nacionalnih olimpijskih odbora imalo zastupljeno najmanje jednog sportaša i jednu sportašicu u svojim delegacijama.

Pored toga, nedavno je donesen niz važnih odluka za stvaranje izjednačenijih kvota sportaša i sportašica za Tokio 2020. Četiri međunarodna natjecanja prvi će put prijeći na rodno uravnotežene događaje (kajak/kanu, veslanje, streljaštvo i dizanje utega). I ove akcije dovest će do očekivanog novog rekorda sudjelovanja žena od 48,8 posto – u Tokiju 2020., uz obvezu postizanja pune ravnopravnosti spolova na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

MOO je sam odredio novi put u unaprjeđivanju rodne ravnopravnosti na sportskim borilištima, ali i šire, što je potvrdio i pokretanjem vlastitog Projekta za reviziju ravnopravnosti spolova 2018. godine.

Svi sudionici olimpijskog pokreta i oni izvan njega rade na postizanju ravnopravnosti spolova na Olimpijskim igrama i Olimpijskim igrama mladih (OIM), ali i na ravnopravnosti žena u upravljačkim strukturama međunarodnih sportskih organizacija. Primjerice, čak 46 posto članstva u komisijama MOO-a trenutačno čine žene. To se svakako može nazvati povijesnim dometom borbe za ravnopravnost spolova u sportu. Od 2013. godine udio žena u komisijama MOO-a više se nego udvostručio, a taj proces ne poklapa se slučajno s dolaskom na čelo MOO-a Nijemca Thomasa Bacha (rujan 2013.) i donošenjem Olimpijske agende 2020.
Autor:Z.G./Dnevno.hr/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.