Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Tajnici plaća veća od premijera i predsjednika, zastupnica podigla glas: ‘Apsolutno nedopustivo!’

Autor: Dnevno.hr/K.I.

Upravni odbor Sportskog saveza Grada Zagreba odobrio je povećanje koeficijenta prvoj operativki Suzani Šop. Ne bi to bila vijest sama po sebi da se ne radi o povećanju plaće na iznos veći od 4000 eura. Proračun Sportskog saveza Zagreba iz godinu u godinu se smanjuje, a njegova glavna tajnica sama si je predložila osjetno povećanje plaće, odnosno koeficijenata temeljem kojeg bi, dakle, zarađivala više od 4.000 eura mjesečno. To je više i od plaće predsjednika države, premijera i svih ministara, kao i zagrebačkog gradonačelnika.

U nastavku teksta priložit ćemo pismo koje je gospođa Šop uputila članovima Upravnog odbora Sportskog saveza Grada Zagreba za elektronsku sjednicu održanu u četvrtak, 15. veljače 2024. U njemu se, između ostaloga, navodi kako gspođa Šop obavlja posao za četiri osobe. Posebno je interesantno da se navodi da Suzana Šop, kako sama navodi, obavlja posao glavne tajnice, ali i posao s prijašnjeg radnog mjesta – pomoćnica glavnog tajnika za pravne poslove. U prijevodu, pomoćnica je samoj sebi.

Cijela priča postala je posljednjih nekoliko dana javno poznata. S ovim su upoznati svi gradski sportski savezi jer je svima cijeli slučaj u podužem pismu objavio Josip Tus iz Društva za sport i rekreaciju Grada Zagreba.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Pismo Suzane Šop

U nastavku u cijelosti prilažemo pismo koje je gospođa Šop uputila članovima odbora: “Poštovani članovi Nadzornog odbora, Obraćam Vam se sa zahtjevom za povećanje moga koeficijenta u Pravilniku o radu u Stručnoj službi Sportskog saveza Grada Zagreba sa dosadašnjeg 7,50 na minimalno 9,00. Naime, nakon proteka 7 mjeseci svoga mandata ne mogu i neću moći naći osobu koja bi adekvatno upotpunila moje dosadašnje radno mjesto s kojeg sam došla na mjesto glavne tajnice, a to je pomoćnica glavnog tajnika za pravne poslove.

Na neki način iduće 4 godine uštedjeti ću SSGZ-u znatan trošak neupotpunjavanja tog radnog mjesta uzevši u obzir trošak radnika u cijelosti prema poslodavcu. Svo ovo vrijeme obavljam 4 radna mjesta u potpunosti uz sve ostale jer smo podkapacitirani u odnosu na poslove koji su u tijeku.

Dodatni razlog za povećanje koeficijenta jest i taj da je s jučerašnjim datumom razlog za otkaz ugovora o radu podnijela i jedina pravnica koju sam imala u pravnom odjelu, tako da kompletan pravni odjel i sva administracija iz toga odjela, nabava, kadrovi, ugovori trenera, povjerenstva, program javnih potreba, priprema dokumentacije za sva naša tijela upravljanja, svi ugovori te pravna pomoć za saveze i klubove, pravni dio oko dobivenih projekata, prelazi na mene dok ne zaposlimo osobu koja će se uhodati u taj dio, ali to neće biti ad hoc rješenje jer i meni je trebalo 10 godina rada u Sportskom savezu Grada Zagreba da bih to sve rukovodila na način kako to danas radim.

Privatni album

Obrazloženje odluke

Smatram da postojeći koeficijent ne udovoljava vrednovanju moga rada tim više što je ostao kao naslijeđeno stanje prijašnjih glavnih tajnika koji su imali duplo više radnog staža od mene. Uzevši u obzir sve navedeno, molim Vas da se korigira moj koeficijent, tim više što svoje prekovremene sate rada, zakonski ne mogu prikazati, kao ni neke bonuse kojih Sportski savez Grada Zagreba nema. Nadalje, još nisam ni riješila službeni automobil na koji imam pravo kao svi prethodnici tako da svoj privatni auto koristim u službene svrhe sve ovo vrijeme i imam jednaki status kao svi ostali radnici u sustavu”, navodi se u pismu gospođe Šop.
“Zbog nemogućnosti pronalaska zaposlenika/zaposlenice na radno mjesto pomoćnika glavne tajnice za pravne poslove u Stručnoj službi Sportskog saveza Grada Zagreba nakon stupanja na dužnost glavne tajnice i upražnjenog odjela pravnih poslova, glavna tajnica obavlja i posao navedenog radnog mjesta pomoćnice glavnog tajnika za pravne poslove kao i kompletnog odjela pravnih poslova u kojem je predviđeno četvero zaposlenika/zaposlenica”, stoji u obrazloženju prijedloga odluke o izmjeni pravilnika o radu i stručnoj službi Sportskog saveza Grada Zagreba koju je potpisao predsjednik Vjekoslav Šafranić.

Na temu plaće glavne tajnice Sportskog saveza Zagreba javnosti se obratila na konferenciji za novinare i Dina Vasić, nezavisna zastupnica u Gradskoj skupštini Zagreba, inače izabrana na listi SDP-a, članica Odbora za financije i Odbora za sprečavanje sukoba interesa Gradske skupštine Zagreba.

Privatni album

Zastupnica podigla glas

“Glavna tajnica SSZ-a, gđa Šop, prema podacima koje sam dobila, šakom i kapom troši gradski novac. Ima tu jako puno toga. Zadnje je elektronska sjednica Upravnog odbora Sportskog saveza gdje je tajnica tražila da joj se koeficijent podigne sa 7,5 na minimalno 9 obrazlažući time da ona u pravilu radi 4 posla. Ovime će Suzana Šop, glavna tajnica Sportskog saveza Zagreba imati plaću višu i od 4.000 eura netto. Kada se sve zbroji, radni staž, minuli rad… Po meni, apsolutno nedopustivo. Dakle, više od 4.000 eura netto dok vam s druge strane treneri imaju 1.500 eura, ali brutto – izjavila je na press konferenciji Dina Vasić.
Navedimo za usporedbu kako je prosječna mjesečna netto isplaćena plaća trenera, a koju plaća Sportski savez Zagreba je 730 eura. Prosječna netto plaća isplaćena zaposlenicima u Gradu Zagrebu je u studenom 2023. godine iznosila 1.387 eura. Cijeli proračun SS Zagreba je 20 milijuna eura, a glavna tajnica bi trebala imati primanja od 4000 neto.

Stjepan je drmao Hrvatskom: ‘Ma koga si ti to ubio Vidoševiću, ako si branitelj dragovoljac?’

Autor:Dnevno.hr/K.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.