fbpx
Screenshot/YouTube

TAJ ČINOVNIK ISPADA SMIJEŠAN I RADI GLUPOSTI! Ma ovo je nemoguće što se događa u Hrvatskoj

Autor: Andrija Kačić Karlin

Nešto ne valja u pravilima po kojima disciplinski sudac Prve hrvatske nogometne lige, u konkretnom slučaju, Alan Klakočer donosi kaznene mjere za klubove na čijim stadionima se događaju neprilične pojave. Fokus priče je jasan, Hajduk je nakon derbi utakmice na svom stadionu protiv Osijeka kažnjen i novčanom kaznom, ali i kaznom igranja jedne utakmice pred praznim tribinama.

Ajde, sve to može egzistirati, kao i objašnjenje nesretnog Klakočera. Neprilične pojave kod Hajdukovih navijača su česte i to se akumulira kada se određuje kazna.

No, da nam je potrebno više fleskibilnosti u tim stvarima tako je jasno. Naime, nema ništa besmislenije, gluplje i ružnije nego što je sportska priredba bez gledatelja. To smo dobro vidjeli i za vrijeme vrhunca covid pandemije, prazni stadioni su kao dvorci puni duhova. Ako se u dvorani čuje tapkanje lopte po parketu ili u nogometu udarac po lopti – to je jeza!


U našem disciplinskom pravilniku, ne samo staromodnom nego i često upotrebljvn kako nekome paše, previše je nelogičnosti a nimalo fleksibilnosti. Ne može nam nitko tvrditi da je Hajduk zasluđeno dobio veću kaznu od Rijeke na čijem stadionu su neki dan navijači utrčavali i htjeli se obračunavati sa suparnicima riječkog kluba. Kakva akumulacija, pa postoji i težina grijeha. Tu Klakočer ne može ponuditi objašnjenje kolikogod se trudio, samo ispada smiješan.

Utakmica bez publike!

Suhim administrativnim rječnkom Klakočer brani neobranjivo:
„Hajduk je kažnjen temeljem dva prekršaja, članka 67. koji govori o neredima tijekom utakmice, paljenju i bacanju baklji kojih je bilo sedamdesetak, za to je sankcioniran sa 60 tisuća kuna, te zbog drugog prekršaja po članku 88. – rasizam i diskriminacija. On propisuje da tko javno vrijeđa, omalovažava drugoga po rasnoj i drugoj osnovi bit će kažnjen, tako i klub čiji navijači počine taj prekršaj. Za to su dobili zabranu dolaska gledatelja na jednu utakmicu i moraju platiti 20 tisuća kuna, te je donijeta jedinstvena kazna – jedan susret bez gledatelja i 70 tisuća kuna. Dakle, stadion je zatvoren po članu 88. jer radi se o recidivizmu, u pitanju je bio peti prekršaj. Disciplinski pravilnik jasno propisuje da se kazne povećavaju„.

U trenucima kada se naš nogomet i sport, pa i svjetski sport i nogomet, bore za svakog gledatelja Klakočer izbacuje ljude sa stadiona kao da je isti njegovo vlasništvo. I to pod sumnjivim okolnostima, jer ove lamentacije o akumulacijama može ostaviti za akumulacijska jezera, a ne za ovu kompliciranu društvenu situaciju u kojoj se nalazimo.

Screenshot/YouTube

K tome, baš ovih dana je izašlo istraživanje o prosjeku posjeta gledatelja na području bivše Jugoslvije. I baš je Hajduk uvjerljivo prvi po prosjeku gledatelja na svojim utakmicama, a više gledatelja u prosjeku od Dinama na jednoj utakmici imaju i malo Posušje i nešto veći Maribor. I sad takav klub, kojeg gleda najviše navijača valja satrati, smanjiti im prosjek. Stupidno.

Ne, ne i ne, ni slučajno ne govorimo da se Hajduk ne treba kazniti. Mora se to, grijehovi navijača spadaju pod odgovornost organizatora. Ali, isprazniti tribine, zabraniti svima da dolaze na utakmicu? U ovoj situaciji. Paradoksalno.

A znate zašto je paradoksalno. Zato jer ima način za kaznu, ne samo novčanu, a da se ne igra pred praznim tribinama. Mnoge zemlje imaju takav način kažnjavanja. U Turskoj su zbog incidenata huligana zabranili dolazak svim muškarcima na stadion, na tribine su mogle žene. I atmosfera je bila genijalna, nadrealna, predivna. I Uefa podržava takav način kažnjavanja. Prije nekoliko mjeseci Partizan je također bila kažnjen zbog izgreda svojih „ultrasa„. I nisu zatvorili tribine disciplinski suci, samo su ulazan na stadion dopustili djeci do 14 godina. I isto je bila fenomenalna atmosfera.
Ne tjerajmo dragi ljudi puk s tribina. Ubiti ćemo sport. Niti ne znamo imamo li mi takve solucije u pravilima, ali da spomenuti Klakočer sam predloži tu ideju – onda bi mu oprostili ovaj nemušti administrativni rječnik.
Gledajte što nam on priča:

Screenshot/YouTube

„Da, sve sam radio slovom propisa. Nisam bio prisiljen od bilo koga nego tako kaže Disciplinski pravilnik. Kad bih odstupao ne bih ga poštivao, ništa nisam mogao napraviti po svojoj volji ili procjeni. U dva navrata je cijeli stadion vikao sucima “Cigani, Cigani”. Za sve vrijede isto, Osijek je u ovom prvenstvu već triput kažnjen po tom članku 88. i ako se dogodi sljedeći slučaj bit će mu zatvorena jedna tribina, pa ukoliko bi to išlo dalje i njegov stadion bi bio zatvoren u potpunosti. Rijeka je jednom kažnjena po članku 88., ostali nisu„.
Frapantno. Pa nema stadiona na kojem netko ne poviče nekome da je cigan. Naravno, ružno je to i neprihvatljivo, ali tvrditi da si zbog toga zatvorio vrata stadiona – možda bi bilo bolje da je Klakočer prešutio svoja objašnjenja.

Zato, pokrenimo inicijativu da se zauvijek zabrani kažnjavanje klubova sa zaključavanjem stadiona. Neka u Hrvatskom nogometnom svezu razmisle o tome. To je divna pojava, ohrabrujuća, marketinška i poticajna za nogomet. Kad se naprve grijehovi za zatvaranje stadiona – ne zatvarajmo ga. Ostavimo ga ženama i djeci. Publiku ne smije tjerati. Ne smijete!
Samo, nemaju oni koji kroje kazne za tako nešto ni sluha, mašte, kamoli dobre volje. Oni imaju svoj administrativni rječnik, bez fleksibilnosti, penološki su nenobraženi. Njihove kazne rađaju bijes i mržnju, ne djeluju pedagoški i opasne su za sam nogomet. Zapravo, oni sami sebi ređe granu na kojoj sjede.

Nogomet bez navijača je ništa. A s ovakvim disciplinskim odlukama je čak i sprdnja.

 

 

Autor:Andrija Kačić Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.