Foto: Paun Paunovic / CROPIX

SVE SITUACIJE: Evo kako Hrvatska treba za EURO, a što joj donosi i poraz za Rujevici

Autor: Mario Lacković

Hrvatsku do kraja kvalifikacija još očekuje utakmica protiv Slovačke u Rijeci 16. studenog, a za plasman na EURO bit će dovoljan i bod.

Vatreni će ogled na Rujevici dočekati na prvom mjestu ljestvice sa 14 bodova, dva više od Mađarske, a četiri od Slovačke koja ima i utakmicu manje. Wales je ostao na četvrtom mjestu s osam bodova i također utakmicom manje. Evo potencijalnih situacija o kojima ovisi Hrvatska.

Pobjeda i bod nam nose prvo mjesto
S bodom protiv Slovaka, svjetski doprvaci bi zaključili kvalifikacije sa 15 bodova i tako osigurali prolaz, ali i prvo mjesto u skupini. Do 15 bodova mogu i Mađari ako upišu pobjedu protiv Walesa u Cardiffu, no Hrvatska je bolja u međusobnom skoru. Hrvatska može dalje i u slučaju poraza, no tada bi ovisila o drugim rezultatima.

Slovačka bi pobjedom na Rujevici ostavila “Vatrene” na 14 bodova, dok bi oni, ukoliko i u zadnjem kolu kod kuće pobijede Azerbajdžana, skočili na prvo mjesto sa 16 bodova. Hrvatsku bi tada mogla preskočiti i Mađarska ako u zadnjem kolu pobijedi u Walesu. Hrvatska bi u tom raspletu završila treća i EP bi tražila preko play-offa Lige nacija.




Potencijalni poraz.
Remi u Cardiffu osim što je otežao hrvatski put prema plasmanu na EURO 2020. godine, ugrozio je i poziciju ‘Vatrenih’ među nositeljima na ždrijebu skupina koji će biti 30. studenog u Bukureštu. Na osnovu rezultata u ovim kvalifikacijama, šest pobjednika skupina s najboljim bodovnim učinkom imat će status nositelja. U skupinama u kojima je šest reprezentacija pobjedniku se oduzimaju bodovi protiv posljednjeg sastava.

Za sada će dvije reprezentacije sigurno biti uspješnije od Hrvatske ako osvojimo skupinu, Belgija i Italija. Ispred nas su i Ukrajina, Poljska i Nizozemska, a mogli bi nas preskočiti i Engleska, Irska, Španjolska i Turska.




 Foto: Damir Krajac / CROPIX

Mnogo toga će biti jasnije u utorak kada će završiti ovaj, pretposljednji. kvalifikacijski ciklus.

Autor:Mario Lacković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.