Foto: Goran Mehkek / CROPIX

SUZE SVETOG LOVRE BRINU I DALIĆA: Igrač koji nam nasušno treba igra premalo, a Katar je sve bliže

Autor: Andrija Kačić Karlin

Od njega očekujemo eksploziju, a događaju mu se stvari koje niti jedan igrač ne želi doživljavati prije velikog natjecanja, Pravi dragulj našeg nogometa, Lovro Majer, koji je prije dvije godine za 21 milijuna eura iz Dinama prešao u Rennes i odmah se dokazao fantastičnim partijama u zadnje vrijeme ne igra u svom francuskom klubu.

A zna se što to znači. Prije velikog natjecanja izborniku Zlatku Daliću, kao i svim izbornicima koji će predvesti svoje momčadi na europsku smotru trebaju spremni, igrači u natjecateljskoj formi.

A baš je Majer i u utakmicama Lige nacija potvrdio da je svojevrsni Dalićev džoker, a gol pobjedonosni protiv Danske je to i potvrdio. Dočim su u prošloj sezoni rijetki bili trenuci da Majer nije u startnoj postavi Rennesa danas su sve češći momenti kada zaigra tek kao pričuva ili uopće ne zaigra. Makar je u prošlo sezoni odigrao takve partije koje su opčinile navijače Rennesa. I očekivalo se da će ove sezone biti udarna igla ovoga kluba.

Uostalom, Zlatko Dalić ga je i počeo pozivati u nacionalnu vrstu zbog sjajne forme u novom francuskom klubu. I Majer se pokazao dostojnim reprezentacije. Nakon što je privukao pozornost u Lokomotivi i napose u Dinamu, jer riječ je o manevarskom igraču sa sjajnom tehnikom, odlazak u Le Championnat bio je silan korak prema naprijed. Kad se dokazao u tako jakoj konkurenciji bilo je jasno da mu je mjesto u reprezentaciji otvoreno.

I znao je biti dodatna energija u procesu pomlađivanja reprezentacije koju je pokrenuo Dalić. Gol protiv Danske, pobjedonosni, bio je trenutak kada smo shvatili da je Dalić povukao sjajan potez kada je ukazao povjerenje u klubu zapostavljenom Majeru. Nešto sličnu situaciju imao je nedavno i s Vlašićem, isto ga se Dalić nije htio odreći…

I sada mu Majer treba na svjetskoj smotri u Kataru u punoj formi. U kojoj sada, evidentno, nije.

Ne, nije Majer zaboravio igrati nogomet. Ni slučajno. I sigurni smo da nije riječ o psihičkom problemu li nekoj drugoj nestabilnosti. Jednostavno, Majer plaća ceh zbog oporavka od neugodne ozljede, gotovo pa boksačke. Imao je neugodnu ozljedu nosa koja mu je onemogućavala i kapacitet disanja, kao što mu je ometala i usredotočenost na treningu i samim utakmicama.




Pa, i sami smo vidjeli, nastupa sa zaštitnom maskom na licu Koja unatoč svoj naprednoj medicinskoj tehnologiji ipak sprečava igrača da pruži ono što najbolje može dati.

Pritom, nije da nije bio i nervozan tijekom prijelaznog roka. Njegove odlične utakmice natjerali su mnoge klubove da ga požele u svojim redovima, spominjao se madridski Atletico, pa čak i Juventus i Arsenal. I sigurni smo da bi se i tamo snašao. No, kada se već vidjelo o kakvoj se ozljedi radi i klubovi su se nekako primirili, ostao je u Rennesu i strpljivo čeka svoju priliku.

I nije mu upitno mjesto u reprezentaciji, on će sigurno biti na popisu za Katar. Ali, Dalić i mi navijači od njega očekujemo puno, jer nas je navikao, znamo da može. I sada su suze Svetog Lovre, da se našalimo, jedan od potencijalnih problema za našu reprezentaciju.




Još se on i odlično nosi s takvom situacijom. Evo, neki u dvoboju Europske lige njegovog Rennesa i kijevskog Dinama prvi puta je u ovoj sezoni odigrao svih 90 minuta, a bio zapažen akter u 1-0 pobjedi. Sada je za očekivati da će i u francuskom prvenstvu dobivati konkretniju ulogu. Jer, statistika dosadašnjih utakmica u ovoj sezoni uistinu mu je tanka.

Od 29 utakmica svog kluba igrao je samo u osam, a od prve minute samo četiri puta, a i tada je svaki puta bio zamijenjen. Najviše je u francuskom prvenstvu odigrao u komadu samo 60 minuta. Nemoguće da je bio baš toliko loš, ozljeda nosa, nošenje maske i povratak prema formi, to su pravi razlozi zašto je Majer bio suzdržan. Stoga, očekujemo da će ova prva utakmica od 90 minuta biti prava prekretnica u povratku Majera na veliku scenu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.