STRAŠNI PUTIN ZAGRMIO: ‘Miriše na politiku…’

Autor: Dnevno

Ruskog predsjednika koji svoje obožavatelje ima i u RH, vijest o izbacivanju Rusije s OI i SP u Katarau dočekala je u Parizu.  Od tamo je vladar Rusije poručio da Moskva ima temelj za žalbu protiv odluke Svjetske antidopinške agencije o zabrani sudjelovanja ruskih sportaša na velikim natjecanjima sljedeće četiri godine, čime se, ustvrdio je Putin, krši Olimpijska povelja.

Svjetska antidopinška agencija (WADA) iznijela je pred oči javnosti vijest kako Rusi nisu bili vjerodostojni u prikazivanju svih podataka vezanih za testiranje njihovih sportaša te da su ruski liječnici manipulirali rezultatima testiranja tamošnjih natjecatelja, a koji su kasnije dostavljeni antidopinškoj agenciji.

Putin je najavio da će Rusija analizirati odluku za koju je rekao da “miriše” na politiku i nije u interesu sporta.

Putin je bio obaviješten još početkom 2018. godine da bi WADA mogla izbaciti Ruse s velikih natjecanja. Direktor RUSADA-e Juri Ganus za DW je početkom 2018. godine rekao: „Na kocki su sportaške sudbine cijele zemlje. Vjerujte mi da su sportaši nervozni” a naknadno je umiješao i predsjednika Rusije Vladima Putina kojega je zamolio  da se uključi u rješavanje problema i osigura da dužnosnici WADA-e pravovremeno dobiju pristup Moskovskom laboratoriju za analizu i podacima i probama koje se kod njega nalaze, što je bio WADA-in najvažniji uvjet za ukidanje suspenzije RUSADA-i, postavljen u rujnu 2018.

Putin je na konferenciji za novinare održanoj u Parizu nakon njegova sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelinskijem rekao da zaključci Agencije ne sadrže pritužbe upućene ruskom Olimpijskom odboru. “Ako nema pritužbi protiv neke zemlje, onda se ona mora natjecati pod svojom zastavom. To je zapisano u Olimpijskoj povelji. To znači da odluka Agencije krši povelju. Imamo temelja za žalbu”, rekao je Putin.

Svaka kazna mora biti individualna i povezana s onim što je napravila neka osoba, rekao je ruski predsjednik, dodavši da kazna ne može biti kolektivna i odnositi se na ljude koji nemaju veze s prijestupom.




“Donese li netko odluku o kolektivnoj kazni, mislim da se može pretpostaviti da temelj takve odluke nije briga o čistoći međunarodnoga sporta nego politička odluka koja nema nikakve veze s interesima sporta ili olimpijskoga pokreta”, rekao je Putin.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.