ŠTO RADE SPLITSKI HULIGANI DVIJE GODINE KASNIJE: Jedan mrtav, drugi piju

Autor: Dnevno

Na današnji dan, prije točno dvije godine, odigran je 156. derbi srpske nogometne lige između Crvene zvezde i Partizana tijekom kojega je viđeno jedno od najvećih nasilja u povijesti srpskih navijača. Nasilje je to koje je poremetilo poredak među Grobarima i dovelo do nove podjele i stvaranje još jedne frakcije.

U 15. minutu utakmice, u trenucima kada je na sjeveru zapaljena ogromna količina baklji, na jugu je došlo do opće tučnjave na tribinama, jer je dio Grobara, okupljen oko grupe Vandal Boys , pokušao preoteti “šipku”.

Pojedini su čak na tribinama pustili “bubu” da su u pitanju Delije, koje su napale vođe Grobara, ali se ispostavilo da je u pitanju druga grobarska grupa, potpomognuta prijateljima iz Splita.

Svi su bili identično obučeni, maskirani da se lakše prepoznaju na tribinama. Na dogovoreni znak počeo je napad na vođe južne tribine. Bili su, ispostavilo se, potpomognuti MMA borcima iz Splita, koji su kasnije završili krvavih glava i skinuti do gole kože.

Da obični navijači i neke neutralne grupe na jugu nisu u tim trenucima zaista pomislili da su u pitanju navijači Zvezde, pitanje je kako bi se sukob završio i da li bi se “šipka” obranila. Krenulo je skandiranje “Ubij Cigana”, dok su prebijeni navijači jedan po jedan izlazili goli na atletsku stazu.

Bio je to jedan od najvećih i najbrutalnijih međusobnih sukoba na jugu u povijesti tribine. Na kraju se sve završilo kao pokušaj puča. Tadašnji Alkatraz je obranio ”šipku”, a totalno je osramotio one koji su pokušali preuzeti jug.

Završili su prebijeni, krvavih glava, natečeni, sprženi od baklji i goli! Neki od njih izbačeni su na atletsku stazu s tribine čak i bez donjeg rublja! O njima se kasnije pričalo danima. Otkriven im je identitet, bili su u zatvoru u Beogradu, a kasnije su se nagodili s državom da priznaju krivicu i poslije odležane kazne napustili su Srbiju.

Hrvatski huligani koji su uhićeni na derbiju bili su Ante Firić, Ivan Mišković, Stjepan Mihovilović, Hrvoje Baković, Jakov Podrug i Damir Tovarić.

Jedan od njih nedavno je poginuo, i to onaj koji je bio najistaknutiji – Ante Firić. On je pretrčavao autoput u listopadu 2018. godine, kada je na njega naletjeo automobil, poslije čega je smrtno stradao na licu mjesta.

Ispostavilo se da je jedan od huligana s derbija i Damir Tovarović, poznati splitski MMA borac, kao i još nekoliko momaka koji treniraju MMA u Splitu, ali nisu toliko poznati. On je na derbi došao s prijateljem Ivanom Miškovićem, najmlađim huliganom koji je uhićen.

Mišković se, sudeći po društvenim mrežama primirio, i sada više na profilnim slikama nema fotografiju s Damirom Tovarićem, već je prvo stavio fotografiju s jednom djevojkom, a zatim i sa psom.

Zanimljivo da je jedan od huligana koji je završio potpuno gol na atletskoj stazi zapravo Srbin, koji je kasnije nastavio navijački “djelovati” na istočnoj tribini s frakcijom Partizanovci.

Jedan od onih koji su prebijeni i uhićeni na derbiju bio je i Stjepan Mihovilović, koji je imao i kriminalni dosje u Hrvatskoj.

Dvije godine ranije hrvatski mediji pisali su o Stjepanu Mihoviloviću kako je pobjegao iz zatvora dok je bio na odsluženju kazne od 3 i pol godine u Šibeniku.

Mihoviloviću je dosje bio pun zbog droge, klevete, krađa, razbojništva, pljački, posjedovanja oružja, a vrhunac svega bio je bijeg iz zatvora, kada je otišao na pogreb s kojeg je pobjegao čuvarima.

Prepoznat je zbog karakteristične tetovaže na desnom ramenu. Mihovilović je dobar prijatelj s Jakovom Podrugom, koji je također jedan od hrvatskih huligana uhićen prije dvije godine. Nastavili su se družiti i poslije izlaska iz zatvora, pa je jedan od njih na društvenim mrežama objavio i njihovu zajedničku fotografiju iz izlaska.

Ostalim splitskim huliganima poslije napuštanja Srbije gubi se gotovo svaki trag, mnogi su obrisali profile na društvenim mrežama i povukli se potpuno iz javnosti.

Ipak, ostat će upamćeni po dosad najbrutalnijoj sceni koja je viđena u povijesti srpske navijačke scene.

Kasnije su neki priznali da su dobili 10 000 eura kako bi na derbiju izazvali nered.

Mnogima su batine i zatvor promijenili život, što se može vidjeti i po njihovim sudbinama i onime što rade danas, dvije godine nakon brutalne tučnjave.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.