Foto: Marko Prpic/PIXSELL i A.K./ATAImages/PIXSELL/Ilustracija

SRBIJA ‘PRIJETI’ HRVATSKOJ, OVO SE MORA IZBJEĆI! Nikako se ne smijemo dovesti u ovu situaciju!

Autor: Gordan Šojat

Sutra započinje biti ili ne biti za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru za europske momčadi, koje u četvrtak ulaze u za mnoge odlučujuće dvije utakmice za osiguravanje vize na najvećoj svjetskoj nogometnoj smotri.

Od europskih reprezentacija za sada su samo dvije osigurale prvo mjesto u skupini i time izravan plasman na SP u Kataru, a to su Njemačka i Danska, dok je još sedam reprezentacija osiguralo barem dodatne kvalifikacije.

To su Belgija, Italija, Portugal, Rusija, Srbija, Švicarska i Hrvatska, od kojih sve imaju još i šanse osvojiti i prvo mjesto u svojoj skupini i time ostvariti izravan plasman na SP.

Gužva u dodatnim kvalifikacijama

Na Svjetskom prvenstvu u Kataru nastupit će 13 europskih reprezentacija, a izravni plasman na SP izborit će 10 pobjednika skupina, te još tri koje će svoje mjesto tražiti kroz dodatne kvalifikacije.

Uz deset drugoplasiranih reprezentacija u dodatne kvalifikacije ulaze još i dvije najbolje reprezentacije iz Lige nacija, koje nisu u svojoj skupini kvalifikacija zauzele neko od prva dva mjesta.

Tih 12 reprezentacija će biti podijeljeno u tri skupine po četiri ekipe, a samo će pobjednici putovati na SP. Na svakom turniru će se igrati polufinale i finale.




Kako to izgleda po skupinama

U skupini A Portugal i Srbija mogu do prvog mjesta, a najvjerojatnije će odlučujuća utakmica biti u nedjelju u Lisabonu gdje igraju Roni i društvo protiv Piksijevih Orlova. Skupinu B će također odlučivati zadnja utakmica koju će u Sevilli igrati Španjolska i Švedska, osim ako se ne dogodi neko iznenađenje u Grčkoj ili Gruziji. U skupini C Švicarska i Italija su bodovno poravnate, pa će dosta toga odlučivati sutrašnji susret te dvije reprezentacije u Rimu, dok zadnje kolo Azzurima donosi S. Irsku u gostima, dok Urari igraju kući protiv Bugara.

Francuzi i Ukrajinci predvode neizvjesnu skupinu F, gdje se plasmanu na prvo mjesto još mogu nadati i Finci te BiH. Tricolori igraju za dva dana protiv Kazahstana, Ukrajina ima utakmicu više od BiH koja ako pobjedi Finsku i Ukrajinu sigurno osvaja drugo mjesto, kojem se nadaju još i Finci. Belgija je skoro sigurna kao prva u grupi E i treba joj bod iz zadnja dva susreta protiv Estonije i Walesa, dok Česi i Velšani se bore za drugo mjesto, s time da Češka igra protiv Estonije, dok Wales ima dva susreta protiv Bjelorusije pa Belgije.

Danska se već plasirala na SP dok će Škotska i Izrael u utakmicama protiv Moldavije i Danske te Austrije i Farskih Otoka odlučiti drugog u skupini. Škotskoj treba pobjeda u zadnja dva susreta dok Izrael mora ostvariti obje i čekati kiks Škota.  U skupini G tri reprezentacije pretendiraju na prvo mjesto, Nizozemska, Norveška i Turska, koje dijeli samo četiri boda. Nizozemci u idućem kolu gostuju u Crnoj Gori, Norvežani kod kuće dočekuju Latviju, dok Turci igraju protiv Gibraltara. Odluka bi mogla pasti u zadnjem kolu kada “Oranje” u Rotterdamu dočekuje Norvešku.

Ovako stoji Hrvatska

Što se tiče naše skupine H sve se zna. Hrvatskoj trebaju pobjede protiv Malte i Rusije i osvaja skupinu, dok svaki drugi rezultat, uz pozitivan rezultat Rusije nas spušta na drugo mjesto i pakao dodatnih kvalifikacija.

U skupini I Engleska i Poljska će vjerojatno tako i završiti ovu skupinu, pošto je za očekivati kako će Gordi Albion pobijediti Albaniju i San Marino, dok bi Poljska trebala biti bolja od Andore i time osigurati drugo mjesto, do kojeg teoretski može i Albanija.

Nijemci su već u potrazi za kampom u Kataru dok se u njihovoj skupini H Rumunjska, S. Makedonija, Armenija i možda Island bore za drugo mjesto za koje svaka od navedenih reprezentacija ima šanse.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.