Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Srbi gledaju u Dalića kao u čudotvorca, a ova poruka možda im objasni zašto Hrvatima gledaju u leđa

Autor: Andrija Kačić Karlin

S prostora bivše države samo hrvatska nogometna reprezentacija ima konstantu, stalnu kvalitetu i istinski renome. Sve ostale zemlje propale Jugoslavije s reprezentacijama se muči, katkad neka ode na veliko natjecanje, pa po običaju razočara. A Hrvatska melje i dalje…

Kako, zašto, u čemu je razlika? Makar nam je klupski nogomet na niskim granama u europskoj konkurenciji, osim zadnjih godina zagrebačkog Dinama. Hrvatski reprezentativci članovi su najvećih europskih klubova, dosežu enormne cijene i nevjerojatno su poštovani.


Jednom je zgodnu „tajnu„ otkrio proslavljeni bivši crnogorski nogometaš Predrag Mijatović. Čovjek koji je i ikona madridskog Reala, s velikim iskustvom, pokušao je secirati razloge zašto je Hrvatska nogometna nedodirljiva u južnoj Europi, pa čak i na cijelom Starom kontinentu. Nije imao dlake na jeziku, a našem uhu ga je bilo ugodno slušati.

Hrvatski odnos prema reprezentaciji je poseban

Dakle, Mijatović je istaknuo tri čimbenika po kojem se Hrvati razlikuju svih drugih, doslovce po čemu su bolji od ostatka zemlje koja se raspala 1991. godine u krvi i plamenu.

Foto: Damir Krajac/CROPIX

Pa je tako Mijatović istaknuo kako se kod Hrvata „osjeća neviđen ponos prema zastavi i himni„. Fino je naciljao u metu. Kod naših nogometaša osjeća se domoljublje u svakom istupu. Od one prve utakmice protiv Sjedinjenih Američkih Država u listopadu 1990. godine, preko nastupa na Euru u Engleskoj 1996. godine neposredno nakon Domovinskog rata, da bi sve bilo zazidani prvim nastupom na svjetskoj smotri kada su „vatreni„ predvođeni Ćirom Blaževićem osvojili brončanu medalju u Francuskoj.

Domoljubni zanos i ponos prema hrvatskom dresu doslovce je postao zaštitni znak naše reprezentacije. I takav stav je zadržan do danas, sjajno ga čuva i potiče i današnji izbornik Zlatko Dalić.

Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Iako si volimo „tepati„ da smo spontani, Predrag Mijatović je u opisivanju hrvatske reprezentacije istakao je „nešto što samo Hrvati imaju, a drugi nemaju„. O čemu je riječ? Mijatović izričito kaže da se kod hrvatskih nogometaša osjeća nevjerojatna disciplina i poslušnost kada se okupe u reprezentaciji. Zgodno to veli Mijatović, praktički ni mi sami o tome nismo razmišljali. Ali, ako ćemo pravo, u hrvatskoj reprezentaciji, tijekom zadnje 33 godina zaista je bilo malo incidenta, ispada i sukoba.

Hajde, nisu kampovi hrvatske reprezentacije vojni logori, ali je očito da se u našoj nacionalnoj nogometnoj vrsti poštuje hijerarhija. Stariji prihvaćaju mlađe, dočim istovremeno mlađi poštuju starije. A izbornikov autoritet nitko ne dovodi pod pitanje. Osim jednog, sjećate se kritika Ante Rebića prema Daliću nakon Eura 2021. godine. I to je bio rijedak slučaj koji potvrđuje prethodno navedeno pravilo. U našoj reprezentaciji nema incidenta, previranja i podmetanja. Da, Mijatović je i tu u pravu.

Hrvatska je uspjela

I treći faktor kojeg je Mijatović istaknuo kao krucijalan za uspjeh hrvatskih nogometaša kroz reprezentaciju jest – talent. Razmislimo malo. Velika većina naših igrača koji danas igraju po najvećim i najboljim europskim klubovima ponikli su u nas, u našoj siromašnoj ligi. Dakle, nešto su tu napravili i treneri mlađih kategorija. No, lako je pronaći talenta, veće je pitanje kako ga izbrusiti, sačuvati i izložiti, poslati u vatru.
Kako je propala bivša zvijezda Hajduka: ‘Govorio sam mu da kupuje stanove, a on je samo pio’

Vjerujemo da u oblikovanju talenata bitnu ulogu ima i Hrvatski nogometni savez koji najbolje igrače vodi kroz mlađe reprezentativne selekcije, od onih ispod 15 godina, pa sve do U-21 vrste. Nije tajna da je dobar dio naših današnjih reprezentativaca prošao gotovo sve selekcije HNS-a. Svi se ti momci poznaju od djetinjstva, kod njih je izraženo zajedništvo i kolektivnost. Čak i taj dio spada ne samo pod talentiranost, već i pod organiziranost i disciplinu.

Zaista može izgledati čudno kako se samo Hrvatska od svih zemalja na Balkanu lansirala u svjetsku orbitu. Predrag Mijatović nije pogriješio u svojoj procjeni „zašto je Hrvatska uspjela„.

Najveći hrvatski talent (17) nakon velikog bljeska: ‘Posložili smo i taj ključni problem’
Mi bismo željeli spomenuti još nešto. Hrvatska reprezentacija ima i održava svoj kult. I ima veliku navijačku podršku, ne samo Hrvata iz domovine, nego iz cijelog svijeta. Neke utakmice Hrvatske u gostima prati i po nekoliko desetaka tisuća navijača. Što je raritet i u svjetskim razmjerima.

O tom kultu simpatično je govorio nedavno baš Zlatko Dalić:

Bezobrazno je i neukusno ‘gutati’ ove optužbe za Dalića, pa on se mora krpati s onim što ima

“Mi znamo što od sebe očekujemo. A to je uvijek najviše. Mi smo stekli taj kult kojeg pošto, pod svaku cijenu treba čuvati. Vidite, baš taj kult nam pomogne da prebrodimo teške trenutke. Kult reprezentacija održava naboj koji tjera jednog Luku Modrić da s 38 godina doslovce prvi trči na pripreme. Pa, kad spojite naboj i kvalitetu sve se uvijek stigne ispraviti. Koliko smo samo utakmica preokrenuli, koliko puta smo bili u izgubljenoj situaciji pa smo se izvukli. Vjerujemo u sebe, a povijest momčadi u tridesetak godina je kao kod nekih za sto godina”.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.