Twitter

‘POČETAK NOVE ERE’: Iranke puštene na stadion, prvi puta uživo gledale utakmicu i navijale

Autor: Hina

Nekolicini Iranki u utorak je prvi put u više od 40 godina bilo dopušteno na nogometnom stadionu gledati prijateljsku utakmicu nacionalne momčadi protiv Bolivije.

Prema iranskoj studentskoj novinskoj agenciji (ISNA), nekih 100 žena, uključujući rodbinu muške i ženske ekipe te zaposlenice Iranske nogometne federacije, dobilo je dopuštenje za ulazak na stadion Azadi u Teheranu kako bi pratile pobjedu svoje momčadi rezultatom 2-1.

“Navijanje žena bilo je vrlo zanimljivo”, izjavio je iranski izbornik, portugalac Carlos Quiroz, dodavši kako pozdravlja mogući “početak nove ere”.

Ženama u Iranu je preko 40 godina bio zabranjen ulazak u stadione, a ultrakonzervativni vjerski vođe kao razlog su navodili da žene ne bi trebale svjedočiti mahnitom navijanju muškaraca i njihovu skandiranju.

Twitter

Odluci se ipak suprotstavio predsjednik Hasan Rouhani koji je i sam pripadnik klera.

Tijekom nedavnog Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, ženama je bio dopušten ulazak na iranske stadione gdje su putem ekrana sudjelovale u javnom zajedničkom gledanju utakmica.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.